• Šarmantās un kaprīzās skaistules – acālijas

    Acālija
    Indra Ozoliņa
    29. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    3/7Ko darīt, kad noziedējusi

    Ko darīt, kad noziedējusi

    1. Pēc acālijas noziedēšanas tai nolasa vecos, sakaltušos ziedus un visus dzinumu galus nedaudz saīsina. No katra apgrieztā dzinuma attīstīsies divi līdz četri jauni un taps kuplāks vainadziņš. Krūmiņu veido ne vēlāk kā līdz maija sākumam. Darot to vasarā, līdz rudenim jauno dzinumu galos nepaspēs izveidoties ziedpumpuri, un acālija nākamajā gadā neziedēs vai arī ziedēs nabadzīgi. Vainagu var atstāt dabiskāku – mazliet izspūrušu – vai arī veidot tam stingrāku puslodes formu.
    2. Kad augs šādi sakopts, novieto to vēsā un gaišā telpā, kur tuvumā nav apkures radiatora. Turpini rūpīgi laistīt un bagātīgi rasināt.
    3. Pirmajā gadā pēc noziedēšanas acāliju vēlams pārstādīt. Pēc tam to dara ik pēc 2–3 gadiem. Arī acālijām, tāpat kā daudziem podā augušiem augiem, ja saknes izveidojušas blīvu kamolu, to virsmu pēc izņemšanas no poda nedaudz paplucina, lai no jauna izaugušās saknītes labāk iesakņotos substrātā. Vislabāk tām patiks lēzeni māla podi, kas nodrošina labāku sakņu sistēmas aerāciju, bet, ja augs jau ir liels un ar smagu sakņu kamolu, ērtāk būs izmantot vieglos plastmasas podus. Tajos noteikti nepieciešama laba drenāža, kas ļautu notecēt liekajam ūdenim. Jāņem vērā – jo vecāks ir acālijas krūms, jo grūtāk pārcietīs pārstādīšanu.
    4. Acālijām nepieciešams skābs substrāts ar pH 4,5–5,5. Auga pārstādīšanai var izmantot tīru sfagnu kūdru, kuras pH parasti ir 2,8–3,2. Lai panāktu augam optimālo skābumu, vienam litram kūdras pievieno vienu gramu krīta. Nevajadzētu izmantot pašu smalkāko kūdras frakciju (0–7 mm), kas podā ātri sablīvējas, apgrūtinot sakņu elpošanu. Substrātu pārstādīšanai vari sagatavot arī pati, sajaucot kūdru un pussatrūdējušas priežu skujas attiecībā 2:1. Priežu skujas padara augsni irdenāku un trūdvielām bagātāku. Vari izmantot gatavos rododendriem un hortenzijām paredzētos substrātus, tikai atceries, ka tiem parasti jau ir pievienoti arī minerālmēsli. Acāliju pārstāda tādā pašā dziļumā, kādā tā augusi iepriekš, tikai par diviem pirkstiem platākā podā.
    5. Acālijai patiks, ja tai pēc vēlajām pavasara salnām, ap jūnija vidu, ierādīsi vietu dārzā, pusēnā. Augu ar visu podu var ierakt zemē.
    6. Lai acālija raisītu ziedpumpurus un nākamajā ziemā bagātīgi ziedētu, tā pēc noziedēšanas līdz augusta sākumam 2–3 reizes mēnesī jābaro ar rododendriem un acālijām paredzētajiem minerālmēsliem, kas palīdzēs uzturēt optimālo pH līmeni. Protams, var izmantot arī universālos mēslojumus, bet tad rūpīgāk jāgādā par substrāta paskābināšanu.  

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē