• Paradīzes ābeles skaistā kleita – labākās dekoratīvās šķirnes

    Dārzs
    Laila Ikase
    26. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    6/6Nokarenās šķirnes

    Nokarenās šķirnes

    Pērkot nokareno šķirņu stādus, jāizvēlas vanagā potēti stādi ar vismaz 1,5 m augstu stumbru. Zemāk potētiem kokiem zari vilksies pa zemi, un šāda čupiņa labi neizskatīsies. Ievestajiem stādiem par stumbra veidotāju var būt izmantota kāda maz ziemcietīga šķirne, tāpēc labāk pirkt vietējos. Pirmajos gados ieteicams koku piesiet, lai tievais stumbrs nenoliecas.

    • ‘Exzellenz Thiel’. Sena Vācijā radīta šķirne. Koks maza auguma, nokarens, lapas zaļas. Ziedi puspildīti, rozā, balti, pumpuri rozā. Augļi dzeltensarkani, līdz 2 cm lieli. Ziemcietība viduvēja.
    • ‘Pendula’. Ar šo nosaukumu apzīmē vairāku sugu formas ar nokarenu vainagu, kas ir visai atšķirīgas. Labākā ir Malus baccata ‘Pendula’ ar zaļām lapām un ogveida augļiem. Sarkanlapainā Malus x purpurea ‘Pendula’ var slimot ar kraupi. Savukārt Malus prunifolia ‘Pendula’ par īsti nokarenu nevar saukt, tā arī nav sevišķi dekoratīva.
    • ‘Red Jade’. ASV šķirne. Koks vidēji liels vai liels (4–6 m), nokarens, lapas koši zaļas. Ziedi balti, augļi sarkani, ogveida, kokā noturīgi. Vidēji izturīga pret slimībām. Latvijā maz pārbaudīta.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē