• Kurus minerālmēslus un kam izvēlēties – iesaka augu daktere Jūlija Vilcāne

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    6. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/4ŠĶĪSTOŠIE

    ŠĶĪSTOŠIE

    Parasti satur visas barības vielas un mikroelementus dažādās attiecībās un labi šķīst ūdenī. Visērtāk izmantot, ja izmanto pilienveida laistīšanas sistēmu vai augus audzē ierobežotā substrātā, piemēram, podiņos uz palodzes, kad jāmēslo nedaudz, bet bieži.

    Lietošanas nianses

    • Izmantojot šķīstošos mēslojuma līdzekļus, jāpieskata ūdens kvalitāte. Ja ūdens ir kaļķains un satur daudz dzelzs, šķīstošais mēslojums var labi nešķīst, un tad augs mēslojumu uzņems sliktāk.
    • Smidzinot uz lapām, augs barības vielas saņems ļoti ātri. Ja ir ilgstoši vēsa augsne, var smidzināt uz lapām, lai novērstu barības vielu trūkumu. Šo mēslošanas veidu bieži izmanto siltumnīcā, lai tomātiem netrūktu kalcija un tie neplaisātu.
    • Uz mēslošanas līdzekļa ir norādīts, kādā koncentrācijā tas lietojams uz saknēm un kādā – uz lapām. Norādīto devu nedrīkst palielināt, īpaši mēslojot uz lapām, jo augus var ātri apdedzināt.
    • Mēslot uz lapām nedrīkst, ja gaisa temperatūra pārsniedz 23 grādus.

    Kuri noderēs pavasarī?

    • Kristalons, Basfoliar. Bieži ir iedalīti zaļā (augšanai), dzeltenā (ziediem) un sarkanā (augļiem) krāsā atkarībā no tā, kurā augšanas fāzē tos lieto. Tas gan nenozīmē, ka tieši šādā rindas kārtībā tie arī jāizmanto. Piemēram, tomātiem vispirms lieto dzelteno, jo fosfors vajadzīgs augšanas sākumā. Ja nepieciešams, var smidzināt arī uz lapām, lai ļoti ātri un efektīvi novērstu barības vielu trūkumu vai disbalansu.
    • Kalcija nitrāts. Satur kalciju un slāpekli. Kalciju tā īpašību dēļ tehnoloģiski nevar salikt kopā ar citiem barības elementiem, tomēr augiem tas vajadzīgs, tādēļ jālieto kā atsevišķs mēslošanas līdzeklis. Tam ir divi veidi – šķīstošs un granulēts lietošanai uz lauka. Īpaši vajadzīgs tomātiem, lai izvairītos no sausās galotnes puves, svarīgs ziedkāpostiem kvalitatīvu galviņu veidošanai, kartupeļiem, sīpolpuķēm un kauleņkokiem.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē