• Kuras ziemas bumbieru šķirnes stādīt? Iesaka lielākais bumbieru audzētājs Latvijā

    Bumbieri
    Indra Ozoliņa
    27. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    2/14Kā rūpēties par bumbierēm

    Kā rūpēties par bumbierēm

    • Bumbieres, kā jau dienvidnieces, vislabāk jūtas siltākās, vēja aizsargātās vietās. Tām patīk auglīga, caurlaidīga augsne, bet pats galvenais, lai nebūtu augsts gruntsūdens.
    • Konteinerstādus var stādīt jebkurā laikā, bet kailsakņu stādus gan rudenī, gan pavasarī. Smagākās augsnēs ieteicams stādīt pavasarī, vieglākās – rudenī. Rudenī bumbieres stāda pēc iespējas agrāk – septembra beigās vai oktobra sākumā. Pavasarī tas jādara ļoti agri, kamēr augsne vēl mitra un stādiem nav saplaukuši pumpuri.  
    • Bumbieres priecāsies par rudens un reizēm arī pavasara mēslojumu. Mēs tās mēslojam atkarībā no augsnes analīžu rezultātiem un koka veselības stāvokļa. Ja devas ir bijušas par lielu, bumbierēm veidojas pārāk daudz garu un spēcīgu dzinumu, sabiezinās vainags, veidojas lieli augļi, kas sliktāk glabājas. 
    • Lai cīnītos pret ābeļu-bumbieru kraupi, bumbieru-kadiķu rūsu, parasto augļu puvi un citām lapu un augļu slimībām, oktobrī un novembrī pēc lapu nobiršanas tās aizvāc, sasmalcina, iestrādā augsnē. Lai veicinātu to ātrāku sadalīšanos, sākoties lapkritim, vēlama karbamīda jeb urīnvielas šķīduma izmantošana. Ieteicamā koncentrācija ir 5%. Šim nolūkam urīnviela jālieto, kad temperatūra nostabilizējusies zem plus 10 grādiem, lai tā neiedarbotos kā slāpekļa mēslojums, izraisot koku dzīvības procesu atsākšanos. Mazdārziņos lapas var vienkārši sagrābt un aprakt.  
    • Dažām šķirnēm, lai raža būtu bagātīgāka, vēlams apputeksnētājs – cita šķirne, kas zied vienā laikā –, taču lielāka nozīme ir kopšanai. Bumbieri būs lielāki un skaistāki, retinot vainagu. Atsevišķām šķirnēm, piemēram, ‘Belorusskaja pozdņaja’, ieteicams arī retināt augļu aizmetņus.
    • Atsevišķos gados mēdz izplatīties bumbieru-kadiķu rūsa. Labākais šīs slimības ierobežošanas veids ir bumbieru tuvumā nestādīt kazaku kadiķus, no kuriem izplatās šī rūsa. Taču, ja dārzā neaug kazaku kadiķi, tas vēl nenozīmē, ka vējš slimības sporas nevar atnest no tālienes. Ja rūsa bumbieri skārusi tikai nedaudz, jāizplūc inficētās lapas, uz kurām ir oranži pleķīši, un jāsadedzina. Arī rudenī nobirušās inficētās lapas savāc un sadedzina. Uzlabojumu var panākt, veidojot bumbieru vainagu, to retinot. Ja bumbieru-kadiķu rūsa ir pārņēmusi visu koku, var nākties to nocirst.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē