• Ko īpašu šogad piedāvās Latvijas stādaudzētavas?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    12. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    9/12Stādaudzētava Ozoli

    Stādaudzētava Ozoli

    Benita Branaburga, stādaudzētavas Ozoli saimniece:

    – Sākšu ar graudzālēm. Niedru molīnijai (Molinia arundinacea) ‘Witches Broom’, salīdzinot ar citām šķirnēm, cers ir krietni blīvāks un zemāks, ar daudziem cieši izvietotiem ziedu stiebriem. Zied no jūlija līdz novembrim, 120–150 cm augsta.

    Meža zemzālīte (Luzula Sylvatica) ‘Surprise’ – mūžzaļa, cers blīvs, līdz 30 cm augsts, lapas pelēcīgi zaļas, krēmbalti apmalotas un svītrotas. Maijā un jūnijā zied brūnganiem ziediem.

    Izplestā sporobola (Sporobolus heterolepis) ‘Cloud’ – ap 90 cm augsta, veido zaļu, smalku, šauru lapu rozešu ceru, zied no jūlija līdz septembrim ar sārtbrūniem ziediem, atgādinot ziedošu smilgu mākoni. Izturīgs, pieticīgs augs. 

    Iesaku arī Glena kardiokrīniju (Cardiocrinum cordatum), kas pavasarī veido iespaidīgu sarkandzīslotu lapu rozeti ar spēcīgu, 150 cm augstu ziednesi tās centrā, zied jūlijā lieliem, krēmbaltiem trompetveida ziediem.

    Interesants un izturīgs augs ir kalnu baldriāns (Valeriana montana) ar blīvu, olīvzaļu lapojumu, rozīgi baltiem ziediem. Lapas vasarzaļas, iegarenas līdz ovālas, ziedkāti bieži tumši brūngani, 20–30 cm augsti, zied maijā un jūnijā.

    No kokaugiem iesaku skaraino kelreitēriju (Koelreuteria paniculata), ko dēvē arī par burbuļkoku vai zelta lietus koku. Vasarzaļš, 7–15 m augsts koks ar platu vainagu. Lapas 35–50 cm, ar rupji zobainu malu, plaukst rozīgi bronzīgas, vasarā zaļas, rudenī dzeltenas, zied jūlijā, augustā ar dzelteniem ziediem stāvās skarās. Tiem seko plānas, uzpūstas sēklu pogaļas ar melnām zirņa lieluma sēklām.

    Ļoti skaists ir Kanādas cercis (Cercis Canadensis) – mazs daudzstumbru koks vai krūms ar platu, noapaļotu vainagu. Zaļas, platas, ieapaļas lapas, rudenī krāsojas gaišākas. Ziedi pušķos, violetsārti, zied pirms lapu plaukšanas.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē