• Kāda ir augsne manā dārzā?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    20. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    5/8Zelta vidusceļš un citi zēni

    Zelta vidusceļš un citi zēni

    Starp smilšainu un mālainu augsni – divām galējībām – ir vidusceļš, kas visbiežāk arī izrādās tas labākais. Ne velti ieteikumi uz daudzām sēklu paciņām vēsta: piemērotākā augsne – smilšmāls. Proti, tā ir augsne, kurā ir gan smilts, gan māla daļiņas, tā ir irdena, viegli apstrādājama. Smilšmāls labi uztur mitrumu un barības vielas.

    Veļot smilšmālu bumbiņā, rādītājs ir, ka to var savelt, bet tā neizdodas pārāk plastiska. Arī mālsmilts augsni ir viegli apstrādāt, tā labi novada mitrumu un ir bagāta ar barības vielām, turklāt pavasarī ātri uzsilst. Šī augsne desiņas testā arī būs labi veidojama, taču tā nesaglabās savu formu tik labi kā mālainā augsne.

    Kā ar kūdru? Tā mūsu dārzos sastopama samērā reti. Kūdraina augsne satur lielu organisko vielu daudzumu, parasti ir skāba, un tajā sadalīšanās procesi norit ļoti lēni. Taču, kaut arī bagāta ar organiskajām vielām, šādā augsnē nav daudz barības vielu. Kūdraina augsne pavasaros ātri uzsilst, un tai ir tendence uzsūkt lielu daudzumu ūdens, tāpēc noteikti vajadzīga drenāža. Pēc savas struktūras tumša un švammīga – nesaveidosi ne bumbiņu, ne desiņu.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē