• Kā izvēlēties labāko zāles pļāvēju?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    21. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/5Mazam dārziņam

    Mazam dārziņam

    Elektriskās pļaujmašīnas

    Pļāvēju ar vadu vērts iegādāties, ja jāpļauj ne vairāk kā 50 m2 un negribi tērēt daudz naudas. Piemēram, tas noderēs, ja pie vasaras mājiņas ir neliela teritorija. Taču, ja dārzā ir daudz koku un krūmu, šis pļāvējs, kuram velkas līdzi elektrības kabelis, nebūs piemērots. Salīdzinot ar citiem agregātiem, elektriskajām pļaujmašīnām ir ļoti pievilcīga cena. Turklāt tās parasti ir izgatavotas no kompozītmateriāla, nevis metāla un tāpēc vieglākas par citām. 

    • Jauda. Parasti 900–2000 vatu. Ar 900 vatu jaudu varēsi nopļaut mazu platību un ļoti īsu zālīti. Labāk izvēlēties pļaujmašīnu ar lielāku dzinēju, lai tā mazliet garākā un biezākā zālē nenoģībst.
    • Pļaušanas platums. 30–40 cm. 
    • Pļaušanas augstums. 2,5–8 cm.  To regulē ar sviru vai pārskrūvējot riteņus. Tas gan nav pārāk ērti, bet parasti jau augstumu bieži nemaina.
    • Kalpošanas ilgums. Atkarībā no lietošanas paraduma – seši gadi un vairāk. Pļaujot zālīti pāris reižu nedēļā, pļaujmašīna kalpos ilgāk, bet, ja reizi mēnesī tiks pļauta garāka zāle, dzinēja mūžs būs daudz īsāks.

    Akumulatoru pļaujmašīnas

    Tā kā nevajag kabeli, atšķirībā no elektriskajām pļaujmašīnām var brīvi manevrēt ap kokiem, krūmiem un puķu dobēm. Paredzētas nelielām platībām, līdz 500 m2. Ar vienu uzlādi parasti var nopļaut 300–400 m2. Iespējams lietot arī lielākai platībai, izmantojot otru akumulatoru, kamēr viens lādējas. Trokšņa līmenis līdzīgs kā elektriskajām pļaujmašīnām.  

    • Iespējams izvēlēties stumjamās pļaujmašīnas un pašgājējas. 
    • Pļaušanas platums. 35–50 cm. 
    • Pļaušanas augstums. 2,5–8 cm. 
    • Kalpošanas ilgums. Katram akumulatoram ir noteikts uzlādes ciklu skaits – vidēji 1000 reižu. Aptuveni 40 minūtēs lielākā daļa akumulatoru sasniedz 80 procentu uzlādes līmeni. Kvalitatīvāki ir pazīstamu ražotāju, kā Sony un Panasonic, akumulatori. Daudzus akumulatorus var izmantot ne tikai pļaujmašīnās, bet arī citos elektroinstrumentos. Ja akumulatoru izmanto vienīgi pļaujmašīnai, tas kalpos vismaz piecus gadus. Paša pļāvēja mūžs atkarīgs no tā, cik saudzīgi tas tiks lietots.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē