• Gribi zemenes rudenī? Iepazīsties: remontantās zemenes

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    13. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    2/4Profesionāļu ieteikumi labākai ražai

    Profesionāļu ieteikumi labākai ražai

    1. Remontantajām ļoti svarīgs ir pats sākums. Pavasarī iestādot, ja pirmās  2–3 nedēļas izkniebsi ziednešus (līdz jūnijam), intensīvi mēslosi un laistīsi, vasaras beigās iegūsi izcili spēcīgu, iesakņojušos zemeņu ceru ar ļoti lielām pirmajām ogām. Pirmajā gadā izknieb arī stīgas. 
    2. Labāk stādi pavasarī, nevis rudenī. Rudenī stādītās var slikti ziemot. Pirms stādīšanas augsni iekop – uzirdini, rūpīgi izlasi nezāļu saknes, iestrādā labi sadalījušos kompostu vai kūdru, vidēji ap 10–12 kilogramiem uz katru kvadrātmetru. Organiskās vielas zemenēm patīk, galvenais, lai kūdra nav skāba, vajag neitralizēto. 
    3. Nestādi zemenes cieši citu citai blakus – ideāls attālums ir 40 centimetru starp stādiem. Tad tās labāk augs, labāk vēdināsies un bagātīgāk ražos. 
    4. Nomulčē. Mulča palīdz saglabāt augsnē mitrumu. 
    5. Otrajā gadā, ja zemenes gribi pavairot, stīgas atstāj. Atstāj arī tad, ja tava remontantā aug podā. Tad to pacel augstāk, stīgas nokarāsies, un raža veidosies arī uz jaunajām stīgu rozetēm.
    6. Pavasarī stādi jāpabaro ar slāpekļa mēslojumu, labs ir kalcija nitrāts. Bet nepārspīlē, citādi zemenēm būs smukas lapas, toties ziedu maz. Ziedēšanas laikā un starp ražām iedod bezhlora komplekso mēslojumu, kam NPK ir 10–10–20. Septembrī vairs nemēslo!
    7. Sagatavo pārziemošanai. Uzreiz, kad iestājas salnas (vai pirms tām), nogriez bojātās lapas, visus ziednešus un stīgas. Kad zeme piesalusi, vari piesegt ar mulčas slāni.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē