• Dārza ieziemošanas biežākās kļūdas un kā no tām izvairīties

    Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ketrin_Ti / Shutterstock
    3/6Rožu ieziemošanas kļūdas

    Rožu ieziemošanas kļūdas

    Lai arī rozes prasa īpašas rūpes, tomēr to ieziemošana nav sarežģīta, ja vien ievēro dažus pamatprincipus.

    1. Pārāk agra sasegšana
      - Rozes jāieziemo, kad vidējā gaisa temperatūra nokrīt līdz –3 °C un kad jau ir pirmie nelielie sali. Kamēr vēl nav sācies sals, segumu nevajag likt, citādi kaprīzajai rozei var būt par karstu un tā var izsust.
      - Krūmrozes ir izturīgākas, un tām ir nepieciešama mazāka aprūpe pirms ziemas, savukārt trauslāku grupu rozes, piemēram, tējhibrīdrozes, lielziedu rozes, floribundrozes, ir rūpīgāk jāsargā no ziemas saliem.
    2. Rožu neatlapošana
      - Rozes ir biežas slimotājas, tāpēc tās ir svarīgi atlapot un izgriezt nenobriedušos dzinumus. Rudenī ir aktuāla rožu lapu brūnplankumainība, un, ja slimās lapas paliek augsnē, nākamgad slimība var attīstīties atkal, tāpēc ir svarīgi visas slimās lapas aizvākt.
      - Rožu atlapošanu veic saudzīgi un uzmanīgi ar mazām šķērītēm, lai netraumētu mazos snaudošos pumpuriņus, kas izdzīsies nākamajā pavasarī.
    3. Nepareiza apgriešana un guldīšana
      - Rožu ieziemošanas veids ir atkarīgs no to tipa. Parka rozes apgriež, atstājot aptuveni 2/3 stumbra, un pēc tam saknēm uzber mulču.
      - Vīteņrozes, krūmrozes un augststumbra rozes neapgriež. Tām veido īpašu ziemas gultu. Vietu, kur tās guldīs, nomulčē vai apber ar sausām lapām, tad rozes nogulda gar zemi, savelk vienkopus un sastiprina. Pēc tam rozēm liek virsū segu – sausu mizu mulču, skujas vai agroplēves maisus. Izcils segšanas materiāls ir sniegs. Ja ziemā ir sniegs, to droši var klāt uz rožu dobes, tikai jāuzmanās, lai sniega segas smagums neizgāž rožu krūmus. Jāuzmanās, lai pieliecot rozes kāts nenolūztu, – īpaši trausla ir potējuma vieta.
      - Vīteņrozes, krūmrozes un augststumbra rozes ir svarīgi maksimāli noguldīt gar zemi. Ļoti ērti rožu stiprināšanai izmantot speciālus āķus.
    4. Saskare ar metālu
      - Ziemā jāparūpējas, lai augs nesaskartos ar metāla režģiem, ko nereti izmanto vīteņrožu stiprināšanai. Metāls ziemā ir īpaši auksts, un rozes saskarē ar to var nosalt.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē