• Vai kaķim var dot pienu?

    Mājas mīluļi
    Ilze Pole
    Ilze Pole
    20. novembris, 2023
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Piemīlīgs kaķēns no bļodiņas lok siltu pienu un pēc tam pateicībā par iedoto gardumu pieglaužas saimniekam. Noteikti katrs no mums ir redzējis līdzīgu ilustrāciju gan bērnu pasakās, gan reklāmās, radot iespaidu, ka piens ir kaķa uztura neatņemama sastāvdaļa. Bet kā ir patiesībā?

    Lai gan daži kaķi labprāt nobaudītu pāris karošu silta piena, tomēr pēc mātes piena barošanas perioda kaķim tas uzturā vairs nav nepieciešams, vēl vairāk – piena lietošana var veicināt nopietnas veselības problēmas.

    Laktozes nepanesamība

    Tāpat kā cilvēkiem, lielākajai daļai kaķu var būt laktozes (cukura pienā) nepanesamība. Lai sagremotu laktozi, cilvēku un kaķu gremošanas sistēmā nepieciešams laktāzes ferments. Mums tas ir lielā daudzumā jau kopš dzimšanas, un šo fermentu ieguvām no mātes piena. Bet augot ir tikai normāli, ka cilvēkiem un kaķiem laktāzes izstrāde samazinās. Mazāk laktāzes nozīmē mazāku spēju pārstrādāt laktozi. Tā nevar brīvi no zarnu sieniņām nonākt asinsritē, rodas zarnu baktērijas, un sākas fermentācijas process, veidojot lielu daudzumu gāzes. Kad kaķis, kuram ir laktozes nepanesamība, dzer pienu, nesagremotā laktoze, plūstot caur zarnu traktu, savāc ūdeni. Visi šie procesi var apbēdināt kaķa vēderiņu un izraisīt gāzu uzkrāšanos, vēdera pūšanos, krampjus un vemšanu. Bet visbiežāk sastopamais simptoms ir caureja, kas parasti parādās astoņu līdz divpadsmit stundu laikā.

    Caureja var būt nāvējoša maziem kaķēniem, jo tā ļoti ātri dehidrē organismu.

    Pazīmes, kas var liecināt par laktozes nepanesamību:

    • caureja;
    • vemšana;
    • apetītes un svara zudums;
    • sāpes vēderā un diskomforts (to var noteikt pēc kaķa aktivitātes mazināšanās un pieaugošās skrāpēšanās).

    Ja kaķim garšo piens

    Noteikti daudzi no mums ir devuši savam četrkājainajam draugam pienu un nav novērojuši nekādas problēmas. Kāpēc gan nedot, ja kaķim tas garšo. Bet kā noteikt, vai jūsu kaķim nav laktozes nepanesamība? Iedod viņam vienu līdz divas ēdamkarotes piena, un, ja dienas laikā neredzat nekādus simptomus, tad laiku pa laikam var iepriecināt savu kaķi ar pienu kā īpašu kārumu. Speciālisti neiesaka dot vairāk par piecām ēdamkarotēm piena dienā.

    Tomēr lielākā daļa veterinārārstu iesaka pienu nedot vispār, jo kaķiem tas nav nepieciešams, līdz ar to potenciālās problēmas atsver iespējamos ieguvumus.

    Jebkāda veida kārumiem (piemēram, tuncim, sieram, gaļai un citiem ēdieniem, kas tiek izmantoti cilvēku uzturā) nevajadzētu aizņemt vairāk par pieciem vai desmit procentiem no kaķa uztura. Vidēja izmēra kaķim tas ir ne vairāk kā divas līdz trīs ēdamkarotes divprocentīga vājpiena. Bet kaķiem, kas cieš no liekā svara, šādus našķus vispār nevajadzētu dot.

    Vērtīgi atcerēties, ka viens šķīvītis piena ir līdzvērtīgs četriem burgeriem (rēķinot uz 4,5 kg smagu kaķi un vidēja auguma sievieti), tāpēc – jo mazāk, jo labāk. Pārējām kalorijām vajadzētu nākt no augstas kvalitātes, uzturvielām bagātas kaķu barības. Protams, piens satur zobiem un kauliem tik ļoti nepieciešamo kalciju, tomēr to vari atrast arī speciāli kaķiem radītajos pārtikas produktos. Ja tu neesi pārliecināts, kāda pārtika ir vispiemērotākā tavam kaķim, prātīgāk būtu aprunāties ar veterinārārstu.

    Govs piens un piena aizstājēji aizstājēji

    Vienīgie, kam nepieciešams dzert pienu, ir mazi kaķēni. Kaķēniem ir ievērojami augstāka spēja noārdīt pienā esošo cukuru jeb laktozi. Tomēr bieži vien, ja kaķēni turpina ilgstošu mātes piena zīšanu, viņi var attīstīt līdzīgas laktozes nepanesamības pazīmes vecumā no 30 līdz 60 dienām.

    Par spīti daudzām apburošām stāstu ilustrācijām, govs piens ir pilnīgi nepiemērots maziem kaķēniem.

    Lai gan nesen dzimušam kaķim organismā ir laktāze, tomēr tās ir par maz, lai tiktu ar galā ar milzīgo laktozes daudzumu govs pienā. Bet laktoze nav vienīgā problēma. Kazeīna daudzums attiecībā pret sūkalām ir nepiemērots kaķa uzturā.

    Ja tavs kaķēns ir jauns un viņam ir nepieciešams mātes piens, tu vari izmēģināt piena aizvietotājus, gatavotus speciāli kaķu mazuļiem. Nopērkams mājdzīvnieku veikalos, kaķa piena aizvietotājs bieži vien satur govs pienu, kas speciāli modificēts, lai sniegtu pēc iespējas tuvāku uzturvielu sastāvu kaķenes pienam. Tas nozīmē pielāgotu kazeīna un sūkalu proporciju un samazinātu laktozes daudzumu. Ja tu audzini kaķēnu, kas palicis bez mātes, specializētais piena aizstājējs būs tieši laikā. Pieaugušiem kaķiem piena aizvietotāju varat dot nelielos daudzumos kā našķi, bet pamatā tas nav nepieciešams, ja vien kaķim nav izstrādājusies neparasta kāre pēc tā.

    Vai sojas piens ir labs kaķim?

    Sojas piens nesatur laktozi, un tā sākotnēji var šķist laba izvēle. Diemžēl sojas pienā ir atrodami komponenti, kurus kaķim, iespējams, būs grūti sagremot. Tā rezultātā kaķis, kas tiek barots ar sojas pienu, var ciest no vēdera uzpūšanās un gremošanas traucējumiem līdzīgi kā ar parasto pienu. Turklāt kaķi pēc dabas ir plēsēji, kuriem nepieciešamas barības vielas, ko var atrast tikai gaļā, līdz ar to ne sojas piens, ne parastais to nespēs nodrošināt.

    Dod kaķim ūdeni

    70% no kaķa organisma sastāv no ūdens, un tas ir ļoti svarīgs dzīvības procesu nodrošināšanai. Ūdens ir nozīmīgs gan nieru, gan urīnceļu pareizai funkcionēšanai. Kaķis to var sākt dzert no astoņu nedēļu vecuma. Tam jābūt tīram, svaigam un katru dienu apmainītam. Ūdens mājas mīlulim palīdzēs regulēt ķermeņa temperatūru, sagremot ēdienu, attīrīt organismu, kā arī neuzkrāties ķermenī sāļiem un citiem elektrolītiem. Lai iedrošinātu kaķi dzert ūdeni, pamēģini novietot dažādu dziļumu bļodas pa visu māju. Daudziem kaķiem patīk arī tekošs ūdens. Tāpēc nav svarīgi, cik labi tavs kaķis panes pienu, jo pats galvenais kaķa veselībai un pašsajūtai ir ūdens.

    Starp citu…

    Daudzi kaķa īpašnieki prāto, ko nozīmē kaķa uzvedība, kad tas ērti iekārtojas klēpī un ar ķepām sāk mīņāties pa saimnieka vēderu. Nereti to pavada arī apmierināta murrāšana un nagu izlaišana. Lai to izskaidrotu, vērts pavērot mazus kaķēnus zīšanas laikā – ar šāda veida mīņāšanās palīdzību tiek stimulēta piena plūsma. Pieaudzis kaķis ar to parāda, cik viņam ir ērti un cik viņš ir laimīgs – tāpat kā tad, kad bija mazs kaķēns pie mammas klēpja. Tāpēc saimniekam šajā brīdī nevajadzētu atraidīt savu četrkājaino draugu.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    2 komentāri

    Guna Drēgere
    Laktozes nepanesamība var būt ikvienam - gan kaķim, gan cilvēkam. Tāpēc piekrītu, ka ir jānovēro dzīvnieciņš pēc jebkura jauna produkta baudīšanas (ne tikai piena). Par piena nederīgumu - nepiekrītu. Kaķēniem tāpat kā bērniem nē, bet kādēļ liegt kaķim? Es nerunāju par "veikala" pienu, bet dabīgo, govs pienu. Gribat piemēru? Lai tievētu, ievērotu diētas, daudzi cilvēki lieto pēc iespējas liesākus piena produktus. Tikai vai dietologi norāda otru ļaunumu, kas, manuprāt, ir daudz lielāks, nekā par dažiem % treknāki piena produkti? Jo liesāki, jo vairāk tajos veselībai bīstamu cukuru. Nebrīnieties, ka gan paši, gan jūsu kaķīši sāk slimot no tik "veselīgās" pārtikas.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē