• Mazu bērnu pārtika – izlasīt marķējumu ir ļoti svarīgi!

    Reklāmraksts
    16. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Veikalā, stāvot pie bērniem paredzētās, fasētās pārtikas stenda, vecāki cenšas izvēlēties labāko, garšīgāko un veselīgāko savam bērnam. Cik lielā mērā skaistie zīmējumi un teksti uz bērnu pārtikas produkta marķējuma ir mārketinga triks vai tomēr uzticami atspoguļo produkta sastāvu? Vai varam būt pārliecināti, ka bērniem paredzētā fasētā pārtika ir droša lietošanai?

    Eksperti apliecina – tā ir droša, kā arī marķējumā iekļauto veselīguma un uzturvērtības norāžu lietošana ir stingri reglamentēta Eiropas Savienības likumdošanā. Tomēr vecāku atbildība ir ne tikai zināt attiecīgajam vecumposmam piemērotāko pārtiku, bet arī izprast katra produkta sastāvu un to uzturvērtību, lai varētu veidot bērnam pilnvērtīgu uzturu.  

    Vecāku ikdiena ir pilna dažādu rūpju, tāpēc iepirkšanos pārtikas veikalā ir vēlme pabeigt iespējami ātrāk un arī maziem bērniem pārtika bieži vien tiek pirkta līdzīgi kā pieaugušajiem – emociju iespaidā, ko rada iepakojums un uzraksti uz tā. Gan zīdaiņa vecums, gan arī 1–3 gadu vecumposms ir īpaši svarīgs bērna attīstībā, tāpēc Eiropas Savienības (ES) likumdošanā ir noteiktas stingras prasības, kas ražotājiem jāievēro attiecībā uz mazu bērnu pārtiku. Tās nosaka – pārtika tiek ražota no ES valstīs atļautām izejvielām un tiek tirgota tikai fasētā veidā. Lai arī atbildīgās iestādes kontrolē iepakojuma marķējumu un produktu sastāvu, tomēr arī vecākiem ir jāpaveic savs uzdevums, izglītojoties par pārtikas produktu uzturvērtībām un ietekmi uz bērna organismu, jo tieši viņi kontrolē savu bērnu apēsto produktu daudzveidību un apjomu.

    Zinātniskā institūta BIOR direktors Aivars Bērziņš norāda, ka vecākiem ir ārkārtīgi svarīgi pilnībā izlasīt visu informāciju, kas norādīta mazu bērnu pārtikas produktu marķējumā, īpaši pievēršot uzmanību sastāvdaļām un uzturvērtībai – kopējam kaloriju, cukura, tauku, olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzumam. Labu gribot, vecāki dažkārt automātiski  paļaujas uz vispārīgām norādēm, piemēram, bez cukura, bio vai eko produkts, taču arī šos produktus bērni nedrīkst patērēt nekontrolētā daudzumā. Zobu bojāšanās, liekais svars un aptaukošanās ir vieni no izplatītākajiem rādītājiem, kas apliecina, ka uzturs nav sabalansēts. Atbildīgās iestādes regulāri veic un nodrošina oficiālo kontroli un pārbauda pārtikas ražošanas un pārstrādes uzņēmumos to ieviestās paškontroles sistēmas, kas ir pamats drošu izejvielu izmantošanai drošu produktu ražošanā.

    Vecākiem jābūt vērīgiem

    Ģimenes ārste, kustības Veseliem bērniem pārstāve Katerina Bulavkina uzsver, ka par uztura veselīgumu un atbilstību bērna augošā organisma vajadzībām atbildīgi ir vecāki, kas izvēlas, tieši kādus pārtikas produktus dot bērnam. «Uz mazu bērnu pārtikas produktiem nav uzrakstu bojā zobus, aptaukošanās risks vai veicina ēšanas traucējumus. Uz produkta iepakojuma rakstīts Bez pievienota cukura – izpēti produkta sastāvu! Fruktoze, koncentrēta vīnogu sula, medus – tas viss ir tieši tāds pats cukurs. Rakstīts Bio – šis apzīmējums automātiski vēl neko nepasaka par produkta enerģētisko vērtību, jo arī balto cukuru var iegūt no bioloģiski audzētām cukurbietēm, bet tas to nepadara par bērnam piemērotu produktu, ko var lietot neierobežotos daudzumos.»

    Uz maziem bērniem paredzētajiem produktiem (tai skaitā uztura bagātinātājiem) bieži tiek izmantoti apgalvojumi, kas izceļ uzturvērtības īpašības vai produkta labvēlīgo ietekmi uz bērna veselību vai augšanu. Piemēram, uzturvērtības norāde Kalcija avots un veselīguma norāde Kalcijs ir nepieciešams normālai kaulu augšanai un attīstībai bērniem. ES izmantošanai atļauto uzturvērtības norāžu saraksts ir nemainīgs, bet veselīguma norāžu saraksts tiek papildināts, balstoties uz ražotāju iesniegumiem. Lai apgalvojums par to, ka produkts vai viela pozitīvi ietekmē mazus bērnus, tiktu iekļauts sarakstā, tas ir jāpamato ar zinātniskiem datiem un pētījumiem. Maisījumiem zīdaiņiem šādas norādes izmantot nedrīkst.

    Latvijā šādu norāžu izmantošanu produktu marķējumos kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), bet reklāmā – Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Savukārt BIOR eksperti konsultē Latvijas ražotājus par norāžu lietošanu. Arī vecāki var piedalīties prasību ievērošanas kontrolē, par neatbilstībām ziņojot atbildīgajām institūcijām.

    Kas Latvijā kontrolē bērnu pārtikas produktu sastāvu?

    Aivars Bērziņš uzsver, ka ES valstīs ir izveidots tāds kontroles mehānisms, kā rezultātā mazu bērnu vecāki, arī ceļojot, var iegādāties bērniem drošu pārtiku jebkurā valstī. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir galvenā organizācija ES, kas ļoti rūpīgi seko līdzi bērnu pārtikas drošības jautājumiem un ar to saistīto risku novērtējumam. EFSA sadarbojas ar ES organizācijām, un viena no tām Latvijā ir BIOR. EFSA rekomendācijas par pārtikas drošību vai riskiem vienmēr ir balstītas uz jaunākajiem zinātniskajiem pētījumiem.

    Savukārt PVD veic arī maziem bērniem paredzētās pārtikas kontroles pasākumus. Īpaša uzmanība tiek pievērsta pesticīdu kontrolei – to veic saskaņā ar ES prasībām un katru gadu ņem bērnu pārtikas paraugus laboratoriskai testēšanai, kā arī veic pārbaudes uz nitrātu klātbūtni un pārbauda graudaugu pārtikas produktus uz mikotoksīnu klātbūtni.

    #EiropaIzvēlasDrošuPārtiku #EUChooseSafeFood

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē