• Ziemciešu rudens frizētava. Kā sagatavot puķu dobi ziemai?

    Kristīne Sēnele
    7. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Košumdārza augu apgriešanai un izgriešanai ieteicams sagaidīt oktobri, kad sākas dārza ieziemošana. Tāpat vēlams sagaidīt brīdi, kad laiks vairs nav silts un mitrs. Ja šādos apstākļos apgriež augu, tad veidojas jaunie snaudošie pumpuri, bet tie nenobriest un pēc tam apsalst. Konsultē Iveta Ozola, «VIP Dārzs» saimniece, agronome.

    Ko apgriezt?

    • Ziemciešu stādījumos nogriežami būtu tie augi, kuriem manāmas slimību pazīmes, piemēram, miltrasa. Nogriezto neliec komposta kaudzē, bet gan ieroc zemē vismaz pusmetru dziļumā, lai tur sadalās, vai sadedzini. Sadalīšanās procesa paātrināšanai var apsmidzināt ar karbamīdu vai bioloģiskajos stādījumos – ar neatšķaidītu vircu.
    • Arī nevainojamās kārtības mīļotājiem veselos augus nevajadzētu apgriezt zemāk par 20 centimetriem, lai ir, kur sniegam aizķerties un tie labāk pārziemotu.
    • Tikai noziedējušās ziedkopas izgriež tādām ziemcietēm, kam arī ziemā saglabājas zaļā masa. Tādu gan nav daudz, bet te var minēt spožās rudbekijas, aslapu floksi, arābes, ibēres un arī juku, kurai lapas sasien kūlīšos un pieliec pie zemes.
    • Dārznieku viedokļi dalās, taču es iesaku peoniju lapas apgriezt, atstājot vien kādus piecus centimetrus augstus kātu stumbenīšus. Peonijām vispostošākā ir pelēkā puve, un, ja kuplais lapojums sakrīt kaudzē un sāk pūt, tas var rosināt kaites attīstību.
    • Var apgriezt arī lavandas, turklāt ne tikai ziedvārpas, bet arī mīkstos dzinumus, jo ziemā tie tāpat apsalst. Atkarībā no auga vecuma atstājama būtu tikai pārkoksnējusies auga daļa, jaunākiem augiem tā būs īsāka, ap pieciem centimetriem, vecākiem – 10–15 centimetru.
    • Vēl apgriešanu rudenī var plānot tajos dārzos, kurus parasti ziemā klāj bieza sniega sega (taču atstājot jau pieminētos 20 centimetrus). Laksti zem tās tāpat salūzīs un sakritīs kaudzē.

    Ar ko griezt?

    • Labākais instruments puķēm, īpaši plašākos ziemciešu stādījumos, ir japāņu sirpis – tas atšķirībā no klasiskā ir ar ērtu garāku rokturi, un arī asmens ir citāds. Latvijā to nemaz tik vienkārši nevar iegādāties. Ja lielu platību plānosi nogriezt ar dārznieka šķērēm, pat vislabākajām, rokas dabūs trūkties ne pa jokam. Strādājot ar sirpi, saņem lakstus pušķī un vajadzīgajā augstumā rudenī vai pavasarī tos nogriez. 
    • Savukārt tādas spēcīgas un lielas graudzāles kā miskantes var līdz pat zemei nopļaut ar trimmeri. Ja tās ik gadu tikai izgriež, tad paliek neglīti rugāji, jo tehniski līdz zemei nogriezt nevar. Lai darbs vēl ērtāks, auklas vietā trimmerim var izmantot asmeni. 

    Ja atliec uz pavasari

    Pavasarī griešanu var sākt, tiklīdz rokas nesalst un zeme ir puslīdz atlaidusies. Viss atkarīgs no laikapstākļiem – parasti tās ir marta beigas, aprīļa sākums, taču būtu jāzina, kad mostas katrs konkrētais augs tavā dārzā. Tad gan pārziemojušo griež nost līdz pat zemei. Ja aprīlī jau iestājies silts laiks, pēc apgriešanas uzreiz var sākt arī mēslošanas darbus. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē