• Kāda ir augsne manā dārzā?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    20. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    8/8Dzīvības pazīmes

    Dzīvības pazīmes

    Vēl viens labas augsnes rādītājs – tā ir dzīva un kustīga šo vārdu tiešā nozīmē. Zemē nav tikai pāris slieku (plaša to populācija gan ir ļoti labs augsnes veselības rādītājs), bet tā mudž no dzīvības – lielu daļu iemītnieku var sastapt jau augsnes pirmajos 10 centimetros, bet ir arī īsteni pazemes cienītāji. Tāpat daudzus augsnē mītošos organismus ar neapbruņotu aci nemaz nevar redzēt, piemēram, baktērijas, sēnes.

    Katrai sugai ir sava loma barības vielu apritē, un nekas no tām netiek izniekots.  Piemēram, sliekas nogādā augsnē organiskās atliekas. Tur tās pārstrādā vaboļu un citu kukaiņu kāpuri, un vērtīgās vielas kļūst pieejamas arī baktērijām un sēnēm. Ja augsnē ir pietiekams daudzums šādas dzīvības, tad arī kultūraugiem ir cerība tikt pie veselīgajiem labumiem. Tāpat tas ietekmē gan augsnes struktūru, gan ūdens un gaisa apriti tajā.

    Tas, kā augsni apstrādā, tiešā veidā ietekmē tajā mītošos organismus. Intensīva aršana, pesticīdu izmantošana, zemes noplicināšana var izjaukt šo cieši saistīto dzīvības tīklojumu, savukārt augsnes bagātināšana ar organiskajām vielām ļauj zelt arī tās iemītniekiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē