• Kāda ir augsne manā dārzā?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    20. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    6/8Izšķirošais pH

    Izšķirošais pH

    Pat ja tev ir tikai mazdārziņš, neatkarīgi no augsnes veida un struktūras ir ļoti vērtīgi zināt tās pH, jo šī reakcija ir viens no svarīgākajiem auglības priekšnosacījumiem. Tā parādīs, cik skāba vai sārmaina ir augsne un līdz ar to – cik labi augi no tās spēs uzņemt barības vielas. Tas savukārt ļaus saprast, ko varēs vai nevarēs izaudzēt dārzā. Labākais piemērs šim ir Zemgales mālaino augšņu īpašnieku nesekmīgie centieni izaudzēt krūmmellenes.

    Ierasti augsnes pH ir diapazonā no 4,0 līdz 8,5, kur 7 ir neitrāla augsne, zem 7 – skāba, virs 7 – sārmaina. Lielākajai daļai kultūraugu optimāls ir pH no 6 līdz 7, jo šādā augsnes reakcijā augiem pieejama lielākā daļa nepieciešamo barības vielu. Ja augsne ir pārāk sārmaina (pH virs 7,5) vai pārāk skāba (zem 5,5), barības vielu pieejamība var būt traucēta – kādas vielas tiek uzņemtas vairāk, citas mazāk.

    Latvijā augsnes ir galvenokārt vāji skābas un viegli podzolētas – pH ap 5,5 – ar izņēmumiem skujkoku līdumu dārzos. Augsni, kuras pH ir 5,5–5,6, vēl var censties pielāgot kultūraugu audzēšanai. Taču, ja pH rādītājs ir 4,5 vai pat 3,5, tad gan atliek lūkoties vien skābumu mīlošu augu, piemēram, rododendru vai krūmmelleņu, virzienā. Skābas biežāk mēdz būt smilšainas vai kūdrainas augsnes vietās, kur ir liels nokrišņu daudzums. Šāda augsne ir jākaļķo, turklāt tas jādara regulāri, tajā paša laikā sekojot līdzi, lai nepārcenstos.

    Turpretim izteikti sārmainas augsnes ir reti sastopamas, un tās pielāgot vidējām kultūraugu prasībām ir gandrīz neiespējami. Arī neitrālas augsnes pielāgošana skābumu mīlošiem augiem ir sarežģīta – tad labāk šādus augus audzēt podos.

    Augsnes pH analīzes var veikt profesionālās laboratorijās (piemēram, Latvijas Vides, ģeoloģijas un metroloģijas centrā, laboratorijā BIOR un citviet). Vai arī var izmantot kādu no veikalos nopērkamajiem amatieru pH analizēšanas komplektiem, piemēram, pH mērītāju (cena no 6 eiro) un pH indikatoršķīdumu (cena no 7 eiro).

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē