• no jaunstāda veiksmīgi izaudzēt stādu

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    15. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/5Pirkšanas un audzēšanas nianses 

    Pirkšanas un audzēšanas nianses 

    • Ja nav apkurināmas siltumnīcas un stādus audzē uz palodzes, iesaku jaunstādus iegādāties, sākot no gada desmitās nedēļas, proti, 8.–9. marta, kad ārā kļuvis gaišāks. Tā būs drošāk, stādiņi augšanas ziņā apsteigs februāra vidū iegādātos un līdz izstādīšanai dārzā pilnīgi pietiks. 
    • Iegādājoties jaunstādus, vispirms novērtē auga veselību, vai stādu virszemes daļas ir pietiekami zaļas un spēcīgas, kā arī vai pa kasetes caurumu ir redzamas izlīdušas dzīvelīgas saknītes.
    • Ja jaunstādu pirkšanas dienā ārā ir auksts laiks, ņem līdzi agrotīklu vai vieglu segu, ko pārsegt stādiem, un uzreiz nogādā uz mājām, jo tie var ļoti ātri apsalt.
    • Mājās jaunstādus noliec uz palodzes un ļauj vienu līdz divas dienas aklimatizēties. Ja uz palodzes ir vēss, labāk tos turēt gaišā vietā uz galda. 
    • Vēlams, lai istabā, kur audzē jaunstādus, nebūtu siltāks par 20 grādiem, optimāli ir ap 15 grādiem, cik visdrīzāk arī būs uz palodzes, kur parasti ir mazliet vēsāks nekā pārējā telpā. Siltākā temperatūrā augs būs bāls un izstīdzēs.
    • Arī pietrūkstot gaismai, jaunstādi nebūs sulīgi zaļi un augs lēnāk, bet, salīdzinot, piemēram, ar tomātiem, puķu stādi pret sliktākiem gaismas apstākļiem ir izturīgāki. Ja iespējams, stādiem vēlams nodrošināt papildu apgaismojumu ar lampu.
    • Pēc aklimatizēšanās pārstādi 10–11 cm diametra podiņā. Iestādot lielākā podā, tas nepaspēs izžūt, un augs var viegli nopūt.
    • Stādīšanai noteikti izmanto speciālo kūdras substrātu, jo tajā nebūs kaitēkļu un nezāļu sēklu. Nederēs zeme, kas ņemta no komposta vai dārza.
    • Ir dažādi viedokļi, ko darīt ar jaunstāda agrotīkla apvalciņu. Daudzi, lai palīdzētu saknēm izplesties, to pārrauj vai pārgriež, bet tas jādara ļoti uzmanīgi, lai līdz ar to nenoplēstu arī daļu jau tā niecīgo saknīšu. Manuprāt, labāk tikai ieplēst un stādīt podā kopā ar to. Katrā ziņā, cik man zināms, profesionālie audzētāji to neņem nost.
    • Ja stādiņam jau parādījušies ziediņi, pēc iegādes un iestādīšanas podiņā tie noteikti jānokniebj, lai augs lieki netērētu spēkus, jo pats svarīgākais tam ir izveidot sakņu sistēmu. Arī vēlāk, kad stādiņš jau sakuplojis un sāk ziedēt, kaut arī žēl, pirmie ziedi jākniebj nost, lai tie neatņem spēku un augs turpina augt. 
    • Ja augsne, kurā stāda jaunstādu, ir ļoti sausa, to minimāli samitrina. Vēlāk laista pēc sajūtām, kad substrāts ir kļuvis sauss. Labāk turēt zemi sausāku nekā pārāk slapju.
    • Ja uz palodzes ir vēss, pieliec gar malu un apakšā agrotīklu, putuplastu vai kartonu, lai nelaiž cauri aukstumu. Stādus vari uzlikt uz plastmasas paplātes, lai tiem būtu siltāk un arī nenosmērētu palodzi. Protams, augi jāsargā no caurvēja, tāpēc logu nedrīkst virināt.
    • Kad stādiņš izdzinis ap 8 cm garas sānu atvases, to ieteicams galotņot – nokniebt galotnīti. Šādi aizkavēsi augšanu un ziedēšanu par pāris nedēļām, toties liksi augam augt kuplākam. Noteikti vajag galotņot nokarenās puķes, piemēram, petūnijas, pelargonijas, arī vasaras krizantēmas, akmeņsēkles. Jaunos dzinumus augšanas periodā vajag nokniebt vismaz divas reizes. Bakopām pašām veidojas kupls augums, un arī graudzāles nav nepieciešams galotņot.
    • Stādiņiem paaugoties, kad gaisa temperatūra ārā ir vismaz plus 15 grādu, tos pa dienu var nest uz neapkurināmu siltumnīcu un naktī atpakaļ istabā.
    • Pastāvīgi stāda ārā ap maija vidu vai beigām, kad vairs nav salnu, bet sākumā pa nakti ieteicams uzklāt agrotīklu.  

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē