• Kā pavasarī pareizi sakopt ogulājus?

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    28. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/5Upenes

    Upenes

    Tām ziedpumpuri veidojas jau uz viengadīgajiem kakleņu dzinumiem. Tāpēc, veidojot krūmu, ir ļoti svarīgi skatīties, lai zariem ir normāli viengadīgie pieaugumi. Upenēm ir saliktie pumpuri – tas nozīmē, ka no viena pumpura var veidoties gan lapas, gan ziedi, un tāpēc krūmi ir ar bagātīgu lapojumu un labi zarojas. Nākamajā gadā uz kakleņa dzinumiem attīstās pirmās pakāpes sānzari jeb augļzari. Upenēm augļzariņi noveco ātrāk nekā citiem ogulājiem. Skaistākās ogas dod viengadīgie, divgadīgie un trīsgadīgie augļzari, bet vecākiem ogas ir sīkas, ražība sarūk.

    • Vispirms vainaga veidošanu sāk ar slimo un bojāto zaru izgriešanu.
    • Izgriež tos zarus, kas ir stipri noliekušies, lai raža neveidojas pie zemes.
    • Tad izgriež zarus, kam nav pietiekams viengadīgais pieaugums. Un tad var skatīties, cik daudz zaru vēl ir atlicis krūma veidošanai.
    • Skeletzari, kas sasnieguši jau 5–6 gadu vecumu, no krūma jāizgriež līdz sakņu kakliņam, lai katru gadu no jauna vietā augtu 5–6 spēcīgi kakleņa dzinumi jeb skeletzari. Šķirnēm, kas ļoti bagātīgi veido kakleņa dzinumus, vājākos izgriež, lai tie pārāk nesabiezina vainaga pamatdaļu un neatņem spēku citiem zariem.
    • Ja krūmu apsēdušas pumpurērces, invadētie zari jāizgriež pēc iespējas agrāk, kamēr vēl ir sals un ērces nav aktīvas, un jāsadedzina (tātad šogad tas, visticamāk, jau ir nokavēts). Ļoti slimiem krūmiem jānogriež pilnīgi visi zari līdz pamatnei, krūms jāataudzē no jauna. Tiesa, ne vienmēr krūma nogriešana garantēs labu iznākumu.
    • Ja zaru galotnēs vēl ziemā ir nenokritušas lapas, visdrīzāk vasarā šos zarus ir bojājusi miltrasa vai tiem rudenī bijusi traucēta nobriešana. Šādas galotnes vajadzētu izgriezt līdz veselajai koksnei. Ja zars stipri bojāts, izgriež to pilnībā, lai nevārdzina krūmu.
    • Ja zaru galotnes ir izlocījušās, tātad vasarās tās bojāja laputis. Arī šie zari jāizgriež, jo laputu olas ziemo turpat uz zaru galotnēs esošajiem pumpuriem.
    • Pumpuri, kuros dzīvo ērcītes, izskatās tā.

       

      Nākamā lapa

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē