• Kuru kaklā pūšamo lietot?

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Noskaidrojam, kuru aerosolu izvēlēties, kad kaklā jūtama tikai nepatīkama kņudēšana, bet kuru – kad kakls jau riktīgi sāp.

    *Kaklā pūšamos var iedalīt vairākās grupās: ir līdzekļi profilaksei, kuru sastāvā lielākā daļa ir attīrīts ūdens; ir līdzekļi ar augu ēteriskajām eļļām; ir līdzekļi, kas satur spirtu; ir antibakteriāli līdzekļi ar pretiekaisuma un pretsāpju iedarbību. Taču jāatceras, ka visu šo aerosolu galvenā funkcija ir nevis ārstēšana, bet gan simptomu atvieglošana – tie var tikai mazināt nepatīkamās sajūtas. Bet – aerosolu radītais pārklājums arī mazinās iespēju vīrusam turpināt vairoties gļotādas šūnās.

    *Pilnīgi visi šie līdzekļi uz kādu brīdi spēj noņemt kairinājumu, jo pārklāj kakla gļotādu, bet pilnībā atbrīvot no sāpēm tie noteikti nespēs. Ja ir izteikta sāpju sajūta kaklā, labāk iedzert kādu ibuprofēna vai paracetamola tableti.

    *Slimošanas sākumā, kad kaklā jūt nepatīkamu kņudēšanu vai ir grūti norīt siekalas, var izmantot līdzekļus ar augu ēteriskajām eļļām.

    *Kad ir sajūta, ka viss kakls jau aizpampis un sāk stipri sāpēt, jāizvēlas aerosoli ar dezinficējošu un pretiekaisuma iedarbību.

    *Mutes higiēnai un ja gribas vīrusu un gļotas izskalot ārā un atvieglot pašsajūtu, var kaklu paskalot ar siltu, vieglu kumelīšu vai kliņģerīšu tēju, vai vāju (!) sālsūdeni – tādu, kam tik tikko jūtams sāļums. Jādzer daudz šķidruma (vismaz 2 litri) un vislabāk negāzēts ūdens.

     

    Īpašais jautājums

    Kas kaklam labāks: aerosols vai sūkājamā tablete?

    Aerosols noteikti būs labāks, jo tas ir difūzāks, tam ir izteiktāka iedarbība un tas kaklā izveido aizsargkārtiņu, kas mazina nepatīkamās sajūtas. Savukārt tabletes mēs ātri nosūkājam, un to sastāvs patiesībā nemaz nenonāk uz rīkles mugurējās sienas, kur vīrusi koncentrējas visvairāk. Izvēloties sūkājamās tabletes, jāpievērš uzmanība arī cukura daudzumam tajās. Taču sūkājamās tabletes varētu būt noderīgas, kad kakls aizsmacis, ja tām ir pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība. Taču tās nevajadzētu lietot biežāk kā 2–3 reizes dienā un ne ilgāk kā 4–5 dienas.  Savukārt Islandes ķērpja sūkājamās tabletes ļoti labi mazina sauso, kairinošo, kņudinošo sajūtu kaklā, ko radījušas iesnas, īpaši naktī. Tablete pielīp pie aukslējām un tur arī paliek, turpinot lēnām izšķīst…

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē