1.Kā sagatavot burkas? Izplaucēt ar verdošu ūdeni, izkarsēt cepeškrāsnī, mazgāt trauku mašīnā… Kā būtu vispareizāk?
– Burku sagatavošana ir atkarīga no katras saimnieces iespējām – var sterilizēt cepeškrāsnī, plaucēt ar verdošu ūdeni, mazgāt trauku mašīnā ar iespējami karstu ūdeni, apstrādāt ar tvaiku vai izmantot vēl kādus citus paņēmienus – galvenais, lai burkas būtu tīras. Nedrīkst aizmirst arī par vāciņu tīrību, bet tikpat svarīga konservēšanas procesā ir pasterizēšana (termiskā apstrāde temperatūrā līdz pat 100 grādiem, kas nogalina mikroorganismu veģetatīvās formas).
Ja konservi slikti glabājas, tam par iemeslu lielākoties ir divas problēmas: vai nu nepietiekami augsta pasterizēšanas temperatūra, vai arī nepareizs pasterizēšanas laiks.
2.Cik daudz ievārījuma jālej burkās – līdz augšai vai tomēr ne?
– Ievārījumu burkās ieteicams liet līdz augšai, lai samazinātu gaisa daudzumu zem vāciņa brīvajā telpā. Palikušais gaiss radīs labvēlīgākus apstākļus mikroorganismu vairošanās iespējām.
3. Vai ievārījums glabāsies labāk, ja burkā virs tā uzliek spirtā izmērcētu plēvīti?
– Plēvīšu mērcēšana spirtā un likšana uz ievārījuma virsmas domāta galvenokārt pelējumu nomākšanai, taču, ja tiek nodrošināti ideāli tīrības apstākļi, tad šāda plēvīšu izmantošana nav nepieciešama.
4. Vai ievārījuma burkas pēc aizvākošanas jānoliek otrādi?
– Piepildīto burku apgriešana otrādi vairāk domāta, lai nodrošinātu papildus sterilitāti vāciņam un gaisam, kas vēl palicis starp vāciņu un ievārījumu. Pat, ja ievārījums tiks piepildīts līdz augšai, vēlāk, tam atdziestot, parādīsies tukša telpa. Vārīšanās laikā ievārījumā tiek iemaisīts gaiss, turklāt tas atrodas arī ogu vai augļu masā, kamēr nonāk katlā.
5. Par ko liecina uzpūties vāciņš?
– Ja vāciņš burkai ir ieliecies uz iekšu, tad zinām, ka ar ievārījumu vai konserviem viss kārtībā. Uzpūties vāciņš liecina par raugu klātbūtni, un tādas burciņas saturu labāk uzturā nelietot! Ja vāciņu var paspaidīt uz iekšu un āru, tad burciņu nav izdevies hermētiski noslēgt un agrāk vai vēlāk kādas pelējuma sēnītes var parādīties.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨

















































































