Ziemai – saldētas vai kaltētas baravikas
Svaigas, tīras un sausas baravikas sagriež gabaliņos, saber traukos vai saldējamajos maisiņos un liek saldētavā līdz pat karaliskām pusdienām ziemā.
Kaltēšana būs maķenīt laikietilpīgāka. Tīras, sausas baravikas griež apmēram divu milimetru šķēlītēs. Ja lielai baravikai cepurītes apakša ļoti mitra, to izņem un žāvēšanai neizmanto. Mazās un vidējās sēnes var sagriezt īpaši glīti – šķēlītēm ir gan cepurītes, gan kātiņa daļa. Sēņu šķēlītes kārto uz cepešpannām kā cepumus – citu citai blakus. Žāvēšanai var izmantot arī cepeškrāsns režģus – uz tā uzklāj pergamentu un malas nostiprina ar akmentiņiem.
Sēnes liek cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 50 grādiem, un ieslēdz ventilatoru.
Krāsns durtiņas nostiprina tā, lai paliek atvērta pirksta platuma sprauga. Ja vakarā sēnes ieliek žāvēties, no rīta tās būs gatavas. Gatavību pārbauda, paceļot šķēlīti – tai jābūt stingrai, sausai un vieglai. Garšīgas vēl siltas – pasakainas garšas sēņu čipsi. Atdzisušas ber papīra turzās un glabā ziemai. No kaltētām baravikām izdodas brīnišķa sēņu zupa.
Baraviku pastētes recepte
Gatavošanas sākums tāds pats kā mērcei. Kad sīki sagriezti sīpoli un sēnes apceptas, un patvaikojis liekais šķidrums, pielej šļuku baltvīna. Vāra, kamēr tas iztvaiko, pieliek sviestu, pielej mazliet buljona. Tad sēnes sablendē, liek mazos trauciņos tūlītējai ziešanai uz maizes vai sterilās burciņās glabāšanai ziemai. Šādu pastēti var gatavot arī no gailenēm.
Vēl sēņu gudrības:
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨
















































































