Dermatovenerologs Raimonds Karls: Pludmalē mani nesastapsiet

«Iedegums ir forša lieta, bet tā ir nevis veselības pazīme, bet ādas aizsargreakcija,» vēlreiz un vēlreiz nepaguris atgādina dermatologs Raimonds Karls. Arī tagad, kad Slimību profilakses un kontroles centrs uzsācis sabiedrības informēšanas kampaņu Necepies! Izvēlies dzīvot! Dakteris pats rāda piemēru – viņš nesauļojas.
Indra Ozoliņa
Foto: Matīss Markovskis

– Tiekamies jūsu atvaļinājuma laikā. Vai bieži gadās, ka īsti atpūsties tomēr nesanāk? 
– Tā ir. Ne velti saka: «Ja esi darba ņēmējs, tad domā par darbu astoņas stundas diennaktī. Bet, ja esi arī darba devējs, tad – 24 stundas diennaktī.» Man sanāk tāda kā personības dubultošanās, un es strādāju 24 stundas un 365 dienas gadā.

Reiz ziemas laikā atnāca kundze – kājās lielas krosenes, pēdas ar kaut ko aptītas. Kad palīdzēju noaut kājas un tos tinumus attīt, no tiem bira dīvainas smiltis. Teicu dakterei, bet viņa: klusē, muļķi, tās taču ir utis, nevis smiltis…

– Vai var teikt, ka esat darbaholiķis? 
– Šī diagnoze man noteikti nav sveša. Darbu tiešām ir daudz. Vadu klīniku, pieņemu pacientus, strādāju ar rezidentiem, regulāri lasu lekcijas ārzemēs. Tam visam jāgatavojas, vajadzīgi materiāli, jo divreiz vienu un to pašu lekciju nelasīsi. Kovida laikā bija pārtraukums, bet tagad atkal braucienu ir daudz – dažkārt pat trīs četri mēnesī. Man ir gandarījums, ka esmu uzstājies uz visām lielākajām dermatoloģijas skatuvēm – pasaules, ASV un Eiropas kongresos. Un priecājos, ka, mani piesakot, tiek pieminēta arī mūsu Latvija un Latvijas Universitāte. 

– Vasara ir atvaļinājumu un sauļošanās laiks. Šķiet, vai puse Latvijas jūs pazīst kā pretsauļošanās aģitatoru. Vai pašam patīk uzturēties saulē?
– Nē, pludmalē mani nesastapsiet. Tur esmu bijis vienīgi bērnībā un zināmā mērā piespiedu kārtā. Kad mazliet paaugos un vecāki brauca uz pludmali, vienmēr uzturējos ēnā. Manā skatījumā Latvijas iedzīvotāju izglītotība par uzvedību saulē būtu jāuzlabo. Atbildot uz pacientu nemitīgajiem jautājumiem, kāpēc viņus ir piemeklējusi tāda vai šitāda ķibele, bieži nākas atbildēt, ka tās iemesls ir saule. Tomēr neesmu no saules nīdējiem, piekrītu, ka saulīte rada labsajūtu. Dakteris Karls nav tas, kas grib jūs pārvērst par kurmjiem un pievērst nakts dzīvesveidam. (Smejas.) Bet – esiet piesardzīgi!

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē