Bērnu rakstniece Luīze Pastore: Rakstīju, mēģinot aizbēgt no tā, kur es esmu…

Bērnu rakstniece Luīze Pastore – viņas kontā ir 14 bērnu grāmatas, un vairākas no tām ir saņēmušas atzinību un prestižas balvas gan Latvijā, gan ārzemēs – atzīst, ka raksta grāmatas, lai dzīvi padarītu aizraujošāku. Luīze ir mamma diviem brīnišķīgiem bērniem – meitai Katei (7 gadi) un dēlam Vigo (5 gadi), un tikai nesen viņa savas grāmatas ir sākusi lasīt priekšā arī viņiem. Būt rakstniecei un mammai nav viegli, bet, pateicoties rakstīšanai un bērniem, Luīze ir atguvusi ticību dzīvei.
Ērika Bērziņa
Ērika Bērziņa
Foto: no personiskā arhīva. Paldies fotogrāfei Agnesei Zeltiņai!

– Tavai meitai Katei ir septiņi gadi, pagājušā gadā septembrī viņa uzsāka skolas gaitas. Bet tu pati skolā sāki iet jau piecu gadu vecumā…
– Jā, es sāku mācīties pirmajā klasē piecu gadu vecumā. Mana mamma bija skolotāja Allažu pamatskolā, kas atradās tieši pretī mūsu mājām. Kādā naktī skola tika ļaunprātīgi nodedzināta. Atceros, ka pamodos naktī un skola bija vienās liesmās. Mamma aktīvi iesaistījās skolas atjaunošanas darbos, un viņai īsti nebija, kam atstāt mani pieskatīt, tāpēc septembrī mani ielika pagaidu skolas pirmajā klasē. Tas gan nenozīmē, ka ar to labi tiku galā. Vēl biju bērns, turklāt mājas bērns… Lai gan pratu lasīt, skolai ne emocionāli, ne intelektuāli vēl nebiju gatava. Ar laiku gan uzaudzēju kārtīgu priekšzīmīgās teicamnieces tēlu. Es ļoti centos un vienmēr esmu bijusi viena no labākajām skolniecēm klasē.

Jau kopš bērnības mana mentālā veselība ir bijusi ļoti trausla.

Meitas skolas gaitu uzsākšanai ļoti gatavojos – gan praktiski, gan mentāli. Man likās, ka tās būs tik lielas pārmaiņas pēc ideālās pasaules privātajā dārziņā, kur bērni daudz laika pavadīja ārā, kur bija mazs pulciņš ar ideālajiem vecākiem un emocionāli inteliģentiem bērniem. Bažījos, ka, nokļūstot sistēmas skolā, meitai būs liela trauma. Bet, par laimi, tā nebija.

– Pastāsti, kā tu sāki rakstīt grāmatas bērniem! Visbiežāk jau tas notiek, pašam autoram kļūstot par vecāku…
– Jā, tas ir saprotami, bet manā gadījumā tā nebija. Jau 23 gadu vecumā, kad emocionāli vēl nebiju ļoti attālinājusies no savas bērnības, tika izdota mana pirmā grāmata bērniem. Patiesībā joprojām sajūtu sevi kā to mazo meiteni no Allažiem… Nejūtos diži mainījusies.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē