Likme bija mana dzīvība. Neviens nesolīja, ka es vispār iznākšu no slimnīcas

Kurš gan varēja iedomāties, ka mājās, pavisam vienkāršā, sadzīviskā situācijā, iespējams gūt tik smagu traumu, ka galvaskausā ir izsists robs un smadzenēs iestrēgušas kaula šķembas? Tieši tā notika ar Ķekavas domes priekšsēdētāja vietnieci Agnesi Geduševu. Un – lai glābtu meitas dzīvību, viņas mamma kļuva pat par kontrabandisti!
Arta Lāce
Foto: Matīss Markovskis. Stils: Lolita Graudiņa

Ārsti manai mammai Dacei un tētim Gundaram teica, ka jābūt gataviem uz visu. Neviens nesolīja, kas es vispār iznākšu no slimnīcas.

Likme – dzīvība

«Tolaik man bija trīs gadi. Es spēlējos (patiesībā dauzījos!) ar divus gadus vecāko māsu Kristu. Skrēju, kritu un… ar galvu atsitos pret sekcijas metāla rokturi. Trauma bija smaga: galvaskausa lūzums ar kaula šķembām, kas iespiedās smadzenēs. Padomju gados bija citi likumi – vecākiem neļāva palikt slimnīcā kopā ar bērnu. Ārsti manai mammai Dacei un tētim Gundaram teica, ka jābūt gataviem uz visu. Neviens nesolīja, kas es vispār iznākšu no slimnīcas. Likme bija mana dzīvība,» Agnese stāsta.

Viņai veica divas smagas operācijas. «Pirmajā tika iztīrītas šķembas. Kādu gadu vai mazliet ilgāk staigāju ar vaļēju galvaskausu, kam pāri bija pārvilkta tikai āda. Man bija jādzīvo saudzējošā režīmā un jāsagaida, līdz viss apdzīst. Tikai tad varēja veikt otru operāciju, un visu šo laiku es dzīvoju mājās. Mamma aizgāja no darba, lai pavadītu laiku kopā ar mani. Tolaik nebija tādu tehnisko palīglīdzekļu kā tagad, bet tētis piegāja lietai radoši un pats izgatavoja plastikāta uzliktni – tādu kā cepurīti, kas nosedza galvu labajā pusē, kur bija trauma. Citādi pat vismazākais pieskāriens varētu kļūt letāls… Protams, biju bez matiem, un man vienmēr galvā bija cepure, lai nemulsinātu apkārtējos. Es kaunējos par to, ka man nav matu un neatkarīgi no gadalaika jāstaigā cepurē. Skats bija diezgan nepatīkams, bet es kā bērns to nesapratu. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē