• Kaļķa krāsas abc. Kādos laikapstākļos labāk krāsot?

    Krāsojam sienas
    Ilze Klapere
    11. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    5/5Kārļa padomi

    Kārļa padomi

    • Ja sausā laikā jāapmet siena ar kaļķa apmetumu, tad virsmu vajag turēt mitru visu dienu. Lai apmetums labāk turētos, piemēram, virs logu arkām vai durvju ailēm, dažas dienas pēc apmetuma uzmešanas vairākas reizes dienā ieteicams ar pulverizatoru smidzināt virsū ūdeni, lai pamazām norūdās. Tas pats arī kaļķa krāsai – svarīgi, lai tā žūtu lēni.
    • Labākais laiks ārsienu krāsošanai ir pavasaris vai rudens, kad nav pārāk silts. Sienas dienvidu pusē labāk krāsot apmākušās dienās, kad gaiss mitrāks. Iekštelpās laikapstākļi gan nav tik svarīrgi, to var darīt arī vasarā. Vispār jau arī fasādi var krāsot vasarā, tikai jārūpējas, lai krāsa turētos mitra – jābūt cilvēkiem, kas ar ūdens pulverizatoriem smidzina laukumu pirms krāsošanas, jo sausumā krāsa ļoti strauji iesūcas. Ja krāso vasarā, labāk sākt strādāt jau četros no rīta un pēc tam visu dienu nokrāsotās virsmas uzturēt nedaudz mitras – mitrumā kaļķis labāk saistās ar gaisu un attiecīgi labāk turēsies.
    • Pirms krāsošanas siena jānotīra, jānomazgā, lai nav nekādu gružu, jo katrs gruzītis rada starpslāni starp cieto apmetumu un jauno krāsu, attiecīgi viss, kas nestabils, agrāk vai vēlāk kritīs nost. Krāsošanai iesaku lietot apaļās otas – tādas kā maklovicas, bet apaļas. Krāsu nevajag klāt kārtīgās vertikālās vai horizontālās strīpās, labāk , tā sanāks vienmērīgāk. Vienā paņēmienā ieteicams nokrāsot vienu laukumu, piemēram, vienu fasādi. Tas tādēļ, lai krāsojumā neveidotos salaiduma vietas. Ja tas nav iespējams vienā paņēmienā, tad jāizvēlas piemērotāka vieta, kur beigt krāsošanu – piemēram, pie loga, nevis sienas vidū –, jo krāsojumā veidosies redzama salaiduma līnija.
    • Krāsas turēšanās pie sienas ir visnotaļ atkarīga no tā, kā sagatavota virsma. Piemēram, ja siena iepriekš bijusi krāsota ar krīta krāsu (kas padomju laikos bija populāri), tad nevar pa virsu klāt kaļķa krāsu – krīts starp apmetumu un kaļķa krāsu radīs starpslānīti, un viss jaunais krāsojums lēkšķēm nāks nost. Tāpēc krīta krāsa vispirms kārtīgi jānomazgā, tad sienas jāgruntē un tad var krāsot kaļķa krāsu.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē