• Plāno remontu? 6 lietas, kas jāzina par virsmu attīrīšanu ar smilšu strūklu

    Māja
    Zanda Jankevica
    27. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no Toma Gintera personiskā arhīva
    Jautā lasītāja: «Esmu vairākkārt dzirdējusi, kā arī lasījusi jūsu žurnālā, ka koka sienu vai citu virsmu attīrīšanai un apstrādei izmanto smilšu strūklu. Kas tā īsti ir, un kā pie tādas var tikt?» Dace Limbažos.

    Konsultē Toms Ginters, smilšu strūklas tehnoloģijas eksperts, sandblasting.lv.

    Nereti koka fasādes vai iekštelpu dēļu apdares stāvoklis ir tik bēdīgs, ka šķiet – nekas to nespēj glābt, ja nu vienīgi ilgstošs, nenogurstošs roku darbs beržot un slīpējot. Tomēr pastāv arī tāda metode kā virsmu attīrīšana ar smilšu strūklu. Lūk, 6 svarīgi jautājumi un meistara atbildes, kas ļaus saprast, vai smilšu strūklas metode var noderēt arī tavā saimniecībā.

    1. Kā tas strādā?
      Ar speciālas ierīces palīdzību un lielu spiedienu smilšu strūkla tiek virzīta pret attīrāmo virsmu, atsitas pret to un tādā veidā noņem virsslāni, kas var būt gan netīrumi uz dažādām virsmām, gan koka dabisks samelnējums vides ietekmē, gan krāsa vai jebkāds cits apdares materiāls. 
      Jo cietāka apstrādājamā virsma, jo šī metode tai ir drošāka. Nosūbējuši ķieģeļi pēc tīrīšanas atgūst savu oriģinālo krāsu, savukārt vecs koks, lai arī cik cietis, pēc apstrādes ar smilšu strūklu būs gaišs – gluži kā jauns. 
      Šo darbu piedāvā veikt uzņēmumi, kas ir specializējušies smilšu strūklas tehnoloģijas izmantošanā. Pirms darba veikšanas meistari izklāj plēves, uz kā krist ar smiltīm noņemtā materiāla daļiņām, un aizsedz arī tās fasādes daļas, ko spēcīgā smilšu strūkla var sabojāt, piemēram, notekcaurules, skaitītājus, kondicionieri, logus. Kad darbs pabeigts, plēves ar smiltīm savāc un aiztransportē. 
      Lai virsmu apstrādātu ar smilšu strūklu, visbiežāk meistari izbrauc uz objektu, taču iespējams arī kādus priekšmetus, piemēram, koka durvis, nogādāt apstrādei uzņēmuma darbnīcā.
    2. Kādas virsmas var attīrīt?
      Izrādās, ar smilšu strūklu iespējams paveikt šķietami neiespējamo, padarot svaigu ne tikai koka, bet arī akmens vai ķieģeļu virsmu un pat metālu. Tiesa, metāls nav pirmais materiāls, kas lauku mājas īpašniekam izraisītu interesi par šīs metodes izmantošanu. Populārākais noteikti būs koks – mājas vai kādas citas būves fasāde vai arī iekštelpas, piemēram, seni koka griesti, kas nu jau tik neaktuālās eļļas krāsas triumfa gados tikuši vairākkārt uzlaboti. Ar smilšu strūklu var veiksmīgi noņemt arī, piemēram, noskaldīta apmetuma paliekas no mūra vai ķieģeļu fasādes.
      Jāņem vērā, ka smilšu strūkla līdz ar netīrumiem un veco apdares materiālu izņem koka mīksto šķiedru. Cik daudz, atkarīgs no tā, kas jānoņem. Ja koks ir vienkārši nomelnējis, izdedzis saulē, tad noņemtais slānis būs mazāks nekā tad, ja ir jānotīra eļļas krāsa. Svarīgi, protams, kādā stāvoklī un cik veca ir koksne. Ja nu kāds dēlis vai sija ir pagalam, ieteicams to pirms strūklošanas nomainīt. Tad meistars pārlaidīs strūklu arī tam, un visai virsmai būs vienāda – mazliet padzīvojusi – struktūra, bet vēlāk tai varēs uzlikt tādu pārklājumu, kādu vēlas. 
      Nereti apstrādi ar smilšu strūklu izvēlas gluži jaunu koka ēku, iekštelpu vai mēbeļu īpašnieki, lai šos objektus vecinātu. Tad koka tekstūra īpaši izceļas pēc atbilstošas beigu apstrādes, piemēram, ar lineļļu vai vasku. 
      Metāla dekoratīvos vārtus (žogu) ar smilšu strūklu apstrādāt būs diezgan darbietilpīgi, jo metāla detaļām ir izliekumi, ornamenti. Darot to mājas teritorijā, veidosies īsta smilšu pludmale, turklāt tas nav lēti. Prātīgāk būtu metāla vārtus demontēt un vest uz darbnīcu vai vienoties, ka meistari pēc tiem atbrauks.
    3. Kādas ir smilšu strūklas metodes priekšrocības?
      Priekšrocība noteikti ir strūklas spēja iekļūt šaurās vietās, spraugās, iedobēs. Tie, kuri ir mēģinājuši ar smilšpapīru atjaunot kaut vai, piemēram, koka krēslu, zina – jo šaurāka vieta, detaļu savienojums, jo grūtāk koku atbrīvot no vecā pārklājuma. Tādas spraugas, gropes var būt arī lielās attīrāmās virsmās – gan koka, gan ķieģeļu vai akmens. Strūklas spiediens ir tik spēcīgs, ka abrazīvais materiāls – smiltis – iesprauksies arī tur. 
      Vēl viena priekšrocība ir darbu veikšanas ātrums. Nelielas koka mājas fasādi var notīrīt aptuveni vienas dienas laikā. Protams, tas ir atkarīgs no materiāla, kas jānoņem, – ja krāsa ir vairākos slāņos, būs nepieciešams ilgāks laiks. 
    4. Kad der sausā un kad slapjā smilšu strūkla? 
      Kā vienu, tā otru var izmantot gan ķieģeļu, akmens un betona, gan koka virsmu apstrādei. Tiesa, ir daži apstākļi, kas noteikti jāņem vērā. 
      Sausās un slapjās apstrādes atšķirība ir procesa blakusefekti. Vienā gadījumā – ja tīra ar sausu smilti – rodas pamatīgi putekļi. Virsmas apstrādei ārā tā nebūtu liela bēda, taču, ja šis darbs jāveic iekštelpās, cilvēku, kurš atradīsies metra attālumā, būs grūti saskatīt. Nemaz jau nerunājot par iedzīves, ja tāda ēkā jau ir, pasargāšanu no putekļiem. Tāpēc meistari strādā pilnā ekipējumā, saudzējot ķermeni, acis, elpceļus. Tātad – ja ēkā jau dzīvo, diez vai ir prātīgi iekštelpā izvēlēties sausās smilšu strūklas apstrādi.
      Ja attīrīšana notiek ar slapjām smiltīm, putekļi nerodas. Šo metodi mēdz izmantot, piemēram, ja kādā no mājas telpām līdztekus strādā arī citu darbu meistari. Taču ir kāds āķis – slapjās smiltis veido dubļus, un virsma pēc apstrādes ir vēl arī jāskalo. Tas nozīmē, ka ūdens būs daudz. Būvniecības vai nopietnas renovācijas stadijā to var darīt, taču citos apstākļos – būtu jāizvērtē. Labāk tomēr mājā sliekties uz sauso smilšu apstrādi. 
    5. Vai ir iespēja apstrādāt ar citiem abrazīviem strūklas materiāliem?
      Jā, abrazīvo materiālu ir daudz – stikla, riekstu čaulu, gumijas, sodas. Pastāv arī tā sauktā skrotēšana, ko galvenokārt izmanto autoservisos metāla autodetaļu apstrādei. 
      Sodu mēdz uzskatīt par virsmai saudzīgāku materiālu, taču tā gluži nav. Ja, piemēram, no koka ir jānoņem krāsa, lai tas izdotos, sodas strūkla pret to jāraida krietni ilgāk nekā smilšu strūkla, līdz ar to nevar apgalvot, ka soda ir saudzīgāka. Turklāt strūklošana ar sodu būs ievērojami dārgāka, un dārgāks ir arī jebkurš cits no minētajiem materiāliem. Mājsaimniecības vajadzībām, šķiet, piemērotāka tomēr ir smilšu strūkla. 
    6. Cik maksā? 
      Atkarīgs no apstrādājamās virsmas platības, izmantotā abrazīvā materiāla un izvēlētā pakalpojumu sniedzēja. Cenu ietekmē arī tas, vai darbu veic izbraucot, attīrāmo priekšmetu atved uz darbnīcu vai tam jādodas pakaļ. 
      Koka virsmas viena kvadrātmetra apstrāde ar sauso smilšu strūklu maksā aptuveni 9 eiro, savukārt slapjā – nedaudz dārgāk, jo cenā ietilpst arī skalošana. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē