• Kā pārziemināt vistas?

    Vistas
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    4. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: GlassQuail / Shutterstock
    2/6Pārveidot esošo vistu novietni

    Pārveidot esošo vistu novietni

    Ja saimniekam ir zelta rokas un patīk darboties, viens no risinājumiem ir esošo vasaras novietni pašam laikus sagatavot ziemai. 

    • Jānovērš visas nebūšanas, kas radītu siltuma zudumus un plēsoņu ciemošanos kūtī, – alas pie pamatiem, caurumi sienās, durvju šķirbas un lūkas. Jāatceras, ka ziemā visiem klājas smagi, arī plēsējiem, tāpēc tie nepakautrēsies uzbrukt pat gaišā dienas laikā. Taču eksperte atgādina, ka pārcensties arī nevajag, jo vistu kūtī jābūt labai gaisa apmaiņai un ventilācijas sistēmai, citādi putni cietīs no skābekļa trūkuma. Vistas ir mājputni, kas diezgan labi var paciest salu, taču lielākās problēmas var sagādāt tieši caurvējš.
    • Domājot par siltuma saglabāšanu, ieteicams palielināt vai pat dubultot guļvietu skaitu – tas dos iespēju vistām ierušināties sausos salmos un ilgāk saglabāt siltumu.
    • Noteikti jāseko līdzi putnu dzīvesvietas aromātam – ja gaiss novietnē ir tāds, ka no smakas asaro acis, skaidrs, ka jāmaina pakaiši.
    • Kad gaidāmi visbargākie mīnusi, novietnē var ievietot sildītāju, tikai jāpielūko, lai tiktu ievēroti drošības pasākumi un sildīšanās nebeigtos ar traģēdiju. 
    • Problēma, par kuru saimnieki mēdz piemirst, ir aukstā klona grīda, uz kuras izkaisītie graudi un izlaistītais ūdens sasalst. Vislabāk barībai iegādāties vai pagatavot speciālu trauku. Lai svaigs ūdens dzirdnē būtu pieejams nepārtraukti, pastāv divas iespējas – to ļoti bieži mainīt vai iegādāties apsildāmu trauku, kas neļaus ūdens virskārtai sasalt.
    • Lai vistas, ejot ārā, neapsaldē kājas, uz zemes var noklāt egļu zarus, tomēr der atcerēties, ka putns pats jutīs, kad viņam nav patīkami uzturēties ārā, jo tur ir pārāk auksts.
    • Ja saimniecībā jau ir kāds neizmantots, apsildāms šķūnītis vai garāža, arī tas var būt labs risinājums ziemas novietnei. Taču arī šādā gadījumā ļoti svarīgi nodrošināt ventilāciju, svaiga gaisa padevi, gaismu, mitrumu, tātad atbilstošus klimatiskos ap­stākļus attiecīgajai mājputnu sugai.

    Kā ar dokumentiem?

    Kā stāsta Latvijas Putnkopības asociācijas valdes priekšsēdētāja, viss atkarīgs no putnu skaita un ēkas izmēriem. Būtiski iepazīties ar katras pašvaldības saistošajiem noteikumiem, un pirms būvniecības jāvēršas attiecīgās pašvaldības būvvaldē, kur sniegs atbildes uz jautājumiem par pieļaujamo būvniecību.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē