• Taupīgais dārzs – 8 idejas neizšķērdīgai saimniekošanai

    Saimnieko radoši
    Kristīne Sēnele
    14. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    6/8Vāc sēklas un audzē stādus!

    Vāc sēklas un audzē stādus!

    Sēklu vākšanu (izņemot F1 hibrīdu) ir vērts piekopt, pat ja veikala paciņas nešķiet dārgas. Jo tas ir samērā vienkārši un tāpat sniedz ietaupījumu, īpaši attiecībā uz atsevišķām kultūrām, piemēram, pupiņām, cūku pupām, zirņiem, tomātiem un virkni zaļumu (pētersīļi, fenhelis, koriandrs, dilles). Ļoti labi parasti dīgst arī pašvāktās gurķu, kabaču, ķirbju sēklas, bet pēdējās var sagādāt pārsteigumu, jo mēdz saziedēties ar kaimiņiem. Ievākt var arī dažādas viengadīgas puķes: samtenes, kumelītes, kliņģerītes, magones. Sēklas kārtīgi izžāvē, liek papīra maisiņos (lieliski noder gan mazās garšvielu turziņas, gan, piemēram, dažādu graudaugu vai miltu papīra tūtas lielākiem apjomiem). Glabā sausā vietā.  

    Atšķirībā no sēklām stādu audzēšana var rezultēties prāvos ietaupījumos. Izaudzēt stādus var pat dzīvoklī uz palodzes. Bet vēlāk stādāmos, piemēram, kukurūzu, kāpostus – lecektīs un siltumnīcā. Tas nekas, ja sanāk bālāki no vaiga. Izdzīvošanas instinkts vārguļiem nereti ļauj izaugt pat brangākiem nekā tirgū pirktajiem, ar slāpekli pārbarotajiem treknuļiem. Turklāt sēklu dīgšanas process ir tik aizraujošs. Ja pašiem būs savs komposts un sēklas, bet podiņus nevis speciāli iegādās, bet izmantos dažāda gabarīta pārtikas iepakojumu, kuram tik vien kā drenāžas caurumi jāsarūpē, stādāmmateriāls būs gandrīz par velti.

    Pie taupības pasākumiem stādāmā iegādē jāpiemin arī izbrāķēto augu iegāde un to pirkšana stādu sezonas beigās. Tāpat atsevišķiem augiem var ļaut pašiem iesēties, piemēram, dillēm. Izdīgst ideāli un ienākas daudz ātrāk nekā speciāli sētās.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē