• Svarīgākie dārza darbi februārī. Gatavojamies jaunajai sezonai!

    Dārza darbi
    Ilze Grāvīte
    Mārīte Gailīte
    Inese Nāburga
    Vineta Radziņa
    2. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maria Evseyeva / Shutterstock
    5/5Februāra darbi: košumkrūmi un koki

    Februāra darbi: košumkrūmi un koki

    Konsultē Vineta Radziņa mežsaimniecības inženiere un ainavu arhitekte.

    • Laikapstākļos, kad naktī ir auksts, bet dienā silts, koku miza saules pusē sasilst arī tad, kad ir mīnusos, visvairāk cieš miza dienvidu un dienvidrietumu pusē. Dienā saule mizu sasilda, bet naktī, temperatūrai strauji samazinoties, tā saraujas un pārplīst. Ko darīt, lai tā nenotiek? Kaļķot – vislabāk, tiklīdz temperatūra ir plusos un ir sauss laiks. Visjutīgākie pret krasām temperatūras svārstībām ir kauleņkoki – ķirši, plūmes, aprikozes –, ar tiem arī vajadzētu sākt! Ābeles un bumbieres ir ar nedaudz izturīgāku mizu.
    • Saule var nodarīt postu ne tikai mizai, bet arī lapām un skujām. Te noteikti jāpiemin rododendri, bukši, mahonijas – ūdens no to lapām iztvaiko, un, ja zeme ir sasalusi, saknes nevar uzsūkt pietiekami daudz ūdens, lai aizstātu zaudēto. Tas augam kaitē, lapas sačokurojas, augs var pat nokalst. No skujkokiem jāmin Kanādas egle (īpaši šķirne ‘Conica’). Lai augi neiegūst optisko (saules) apdegumu, tie jāēno. Ir dažādi materiāli – no veikalā nopērkamajiem noēnojuma tīkliem līdz pašu gatavotiem saules vairogiem (no niedrēm, džutas auduma utt.). Būtiski – materiālam jābūt gaisa caurlaidīgam!
    • Ja snieg sniegs – purini koku un krūmu vainagus, lai nedeformējas vainagi un nelūst zari. Sevišķi uzmani regulāras formas kokaugus, jo vainagu deformācijas ir grūti labojamas.
    • Ja sniega daudz, nemet to augstās kaudzēs ap koku, lai nesautē stumbru, īpaši, ja sniegs uzsnidzis uz nesasalušas zemes. Labāk ap stumbru sniegu piemīdi. Jauniem kociņiem tas palīdzēs sargāt mizu arī no grauzējiem.
    • Uzasini dārza šķēres, zāģus, kapļus, lāpstas un veic pilnu apkopi arī citiem dārza instrumentiem – saeļļo, saskrūvē utt.
    • Ja gaisa temperatūra nav zemāka par plus 5 grādiem, vari sākt veidot koku vainagus. Vislabāk saulainā laikā, jo saules gaisma dezinficēs griezuma vietas. Sāc ar dubulto galotņu, krusteniski saaugušo zaru, aizlūzušo, sauso zaru izzāģēšanu.
    • Vari cirpt parasto egļu, baltegļu, aso egļu dzīvžogus. Dari to katru gadu, atceroties, ka pareizi apcirptam dzīvžogam apakša ir nedaudz platāka par augšu, lai saules gaisma piekļūtu arī apakšējiem zariem. 
    • Iegūsti ārstniecības materiālus – bērza pumpurus, egles, priedes skujas, parastā kadiķa čiekurus jeb kadiķogas, kas ir arī izcila garšviela gaļas ēdieniem. Lai arī nogatavojas jau decembrī, auga zaros kadiķogas saglabājas arī februārī – paklāj apakšā sedziņu un nopurini. Kadiķa zariņu vari pakvēpināt mājās gripas laikā, mūsu senči ticēja, ka tas attīra gaisu.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē