• Svarīgākie dārza darbi februārī. Gatavojamies jaunajai sezonai!

    Dārza darbi
    Ilze Grāvīte
    Mārīte Gailīte
    Inese Nāburga
    Vineta Radziņa
    2. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maria Evseyeva / Shutterstock
    3/5Februāra darbi: puķu dārzs

    Februāra darbi: puķu dārzs

    Konsultē Inese Nāburga Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Iekšējā nemiera mazināšanai februārī vari noņemties ar sīpolpuķu uzziedināšanu mājas apstākļos. Ja rudenī nav sagatavoti pašu audzētie sīpoli, vari pirkt veikalā jau podiņos gatavas hiacintes, krokusus, narcises. Sīpolus vari uzmanīgi izņemt no podiņiem un sastādīt kompozīcijās sev tīkamos traukos interjera izdaiļošanai, izmantojot parasto dārza kompostu, zemi vai pat smilti vien. Kompozīcijas priecēs ilgāk, ja tās pēc pumpuru iekrāsošanās, būs izvietotas vēsākā telpā.
    • Uzziedināmos augus laisti intensīvi, neiekaltē. Kad sāk attīstīties lapu rozetes, ir vērts piebarot ar ziedošo istabas augu mēslojumu, lai palīdzētu veidot spēcīgu sīpolu nākamajam gadam, ja ir doma turpināt audzēt uzziedināto augu sīpolus dārzā.
    • Pārbaudi gladiolu, frēziju, krokosmiju bumbuļsīpolus, kas nolikti glabāšanā. Tiem vēl jābūt mierā. Ja sāk dzīt asnus – pārvieto vēsākā vietā (4–8 grādi ir ideāla temperatūra gladiolām), bet eksemplārus ar redzamiem bojājumiem vai mumificētus likvidē. Pret tripšu bojājumiem vari izmantot naftalīna bumbiņas vai krītu, ko saliec starp sīpoliem, kas iepakoti avīžu vīstokļos. 
    • Uzpasē kannu un dāliju gumus, cīnoties ar pelējumu, ja telpās pārāk mitrs, vai pāržūšanu, ja pārāk sauss. Kamolbegoniju gumus un zantedešiju sakneņus izņem no vēsām glabātavām un podo kūdras substrātos modināšanai.
    • Nenokavē īpaši lēni augošo viengadīgo puķu sēšanu dēstiem, ja ir atbilstoši apstākļi: ļoti gaišas telpas un 14–18 grādu. Sēj lobēlijas, petūnijas, lauvmutītes. Sējot neapber sēklas ar augsni vai smiltīm, jo tās ir pārāk sīkas. Vien apsmidzini virskārtu ar ūdeni un uzliec podiņam stikliņu vai plastmasas vāciņu, atstājot spraugu vēdināšanai. 
    • Turpini sēt ziemcietes, kas dīgst pēc vēsuma perioda. Sējumus labāk novieto uz terases vai balkona un drošībā no kaķiem un grauzējiem, kas var izrakņāt podus, ja zeme nav stingri sasalusi. Ziemciešu sējumi sāks dīgt, kad temperatūra pakāpsies virs 6–10 grādiem. Tad sējumi jāienes telpās, kur 14–20 grādu.
    • Pelargonijām un argirantēmām nodrošini minimālo mitrumu podos, turpini novākt nokaltušās lapas un galotnes. Februāra otrajā pusē apgriez un, ja vajag jaunus stādus, iesāc spraudeņu apsakņošanu. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē