• Neatved bīstamus kaitēkļus ar čiekuriem un citiem augu suvenīriem!

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    26. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock AI Generator / Shutterstock
    4/8Koku kaitēkļi

    Koku kaitēkļi

    Ar bonsai kociņiem un citiem eksotiskiem augiem Latvijā var ieceļot koksngrauzis Āzijas ūsainis (Anoplophora glabripennis). Šis kaitēklis ir plaši izplatīts Ķīnā, Korejā, Japānā un citviet Āzijā, bet tirdzniecības rezultātā ar koksnes iepakojamo materiālu tas ir nokļuvis un iedzīvojies arī Eiropā. Piemēram, šis kaitēklis konstatēts Somijā, kur jau bija sācis posta darbus bērzos un pūpolvītolos. Āzijas ūsainis ir apmēram 20–35 mm gara, spīdīgi melna vabole ar baltiem plankumiem. Tam ir gari, posmaini taustekļi, kas līdzinās ūsām. Pieaudzis kāpurs ir krēmbalts, līdz 50 mm garš. Galvenās vizuālās pazīmes, pēc kurām konstatē ūsaiņa klātbūtni, ir vaboļu izgrauztie caurumi kokā – platas, apaļas izskrejas 9–11 mm diametrā, pa kurām jaunās vaboles atstāj koku. Šis kaitēklis ir agresīvāks par vietējām koksngraužu sugām, un, tā kā tam Eiropā nav dabisko ienaidnieku, tas var strauji izplatīties un apdraudēt vairāk nekā 50 dažādu lapu koku sugu apstādījumos, dārzos un mežos. Tas var ieceļot Latvijā gan ar koksnes iepakojamo materiālu, gan ar pasta starpniecību, pasūtot eksotiskos augus.

    Var ievest arī priežu koksnes nematodi (Bursaphelenchus xylophilus). Tas ir organisms, kas izraisa strauju skujkoku, galvenokārt priežu, masveida kalšanu un bojāeju. Dabiskā veidā, nelielos attālumos nematodes izplatība notiek ar Monochamus spp. (koksngraužu) starpniecību, pārnesot nematodi no viena inficētā saimniekauga uz citu. Nematode tiek izplatīta galvenokārt ar inficētiem skujkoku kokmateriāliem un mizu, koksnes iepakojamo materiālu un stādāmo materiālu. Ja šāda nematode pie mums ieviestos, tad skujkoku meži strauji ietu bojā.

    Latvijas robežai no Krievijas puses ir pietuvojies bīstams kaitēklis, kas apdraud ošu audzes, – ošu smaragdzaļā krāšņvabole (Agrilus planipennis), kas grauž ejas zem mizas. Kaitēkļiem savairojoties masveidā, invadētie koki nokalst dažu gadu laikā. Galvenās pazīmes, kas liecina par kaitēkļa klātbūtni ošos, ir zaru kalšana, sākot no galotnes, intensīva sānzaru augšana stumbra lejasdaļā, līkumotas kāpuru ejas zem mizas un D formas izskrejas, ko mizā izgrauž pieaugušās vaboles. 

    Šīs vaboles izcelsmes valsts ir Ķīna, tā atrasta Krievijā, kā arī ASV, kur tērēts daudz resursu tās izpētei un apkarošanai. Ošu smaragdzaļā krāšņvabole var izplatīties ar malku, koksnes iepakojamo materiālu un kokmateriāliem, kā arī saimniekaugu stādiem.  

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē