“Lieli, mazi, vecie, jaunie – kartupeļu izvēle patiešām ir plaša. Un arī kartupeļa izmēram ir nozīme! Jo mazāki un jaunāki kartupeļi, jo mazāk tajos cietes un vairāk cukuru. Šādi kartupeļi ir piemēroti vārīšanai, tvaicēšanai, rasolam un citiem salātiem. Jauni kartupeļi ir saldāki un lieliski sader ar dillēm, biezpienu, dzidrinātu sviestu. Šādus kartupeļus var uzreiz likt katlā, tie nav iepriekš jānotur ūdenī,” stāsta Mārtiņš Sirmais.
Savukārt lielie kartupeļi, kuros cietes ir daudz, būs piemēroti apstrādei eļļā – cepšanai, fritēšanai.
Liela izmēra kartupeļi pirms cepšanas jāsagriež un uzreiz jāieliek aukstā ūdenī – vismaz uz 20 minūtēm. Ja ūdens kļūst it kā pienains, tas nozīmē, ka no kartupeļiem izdalās ciete. Pēc tam kartupeļus noskalo un cep – tie nepiedegs, būs kraukšķīgi un nepārvērtīsies putrā.
“Ja gribas pašam pagatavot frī kartupeļus, nomizoti un sagriezti kartupeļi jāpatur aukstā ūdenī apmēram stundu, tad tos vienreiz nofritē, atdzesē un nofritē otrreiz."
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨











































































