Santa.lv
  • 20.09.2025
  • Lolita Neimane atklāj, ar kādu gardumu viņu var savaldzināt, un izstāsta, kā to baudīt veselīgi

    Santa.lv
    Santa.lv
    Foto: No izdevniecības SIA «Žurnāls Santa» arhīva
    «Es mēdzu teikt – ja nu ar kādu ēdienu mani var savaldzināt, tad noteikti drīzāk ar sieriem, nekā ar kūkām! Sieru var un vajag ēst, jo tas ir labs olbaltumvielu un kalcija avots, bet pārspīlēt nevajag – lielākoties sieri satur arī gana daudz taukus. Labā ziņa tiem, kuri nedrīkst uzturā lietot laktozi – sierā tās nav, tāpēc piena vietā var izvēlēties kādu no sieriem,» žurnālā IEVAS VESELĪBA pastāstīja diētas ārste Lolita Neimane.

    Olbaltumvielas un kalcijs

    Sierā ir koncentrēts piena labums – ja mēs sakām, ka piens ir kalcija avots, tad siers ir vēl labāks avots. Viena no siera vērtībām ir augstais olbaltumvielu saturs, un te jāatgādina sakarība – jo mazāk tauku, jo vairāk olbaltumvielu.

    Tāpēc liesie sieri būs vērtīgāks olbaltumvielu avots.

    Otra siera vērtība ir izcilais kalcija saturs. Ja 100 gramos piena ir 120 miligrami kalcija, tad atsevišķās siera šķirnēs (vairāk cietajos, nogatavinātajos sieros) 100 gramos produkta kalcijs var sasniegt pat 1000 miligramus, kas ir teju dienas norma!

    Siers un treknums

    Par sieru kā treknu vai liesu produktu ir gana daudz mītu. Piemēram, mocarella – maigs svaigais siers mīlīgā bumbiņā, kas šķiet esam pati nevainība. Ne pārlieku sāļš, ne trekns pēc garšas, ļoti garšīgs salātos vai vienkārši ar svaigiem tomātiem. Kur tad vēl liesāka maltīte, ne?

    Tomēr viena mocarellas bumba (125 grami) satur 300 kalorijas, kas nav nekāds nieks!

    Vēl viens treknais siers, kas savas viegli smērējamās konsistences dēļ nemaz nešķiet tas treknākais, ir desertu un kūku gatavotāju iecienītais maskarpone – vai zināji, ka šajā mīkstajā sierā ir 80% tauku satura sausnā?

    Tauku saturs sausnā – kas tas ir?

    Tauku procentus sierā dod uz sausni. Un tas ir kas tāds, kas jāizprot, lai nedzīvotu naivā neziņā. Ja zinām, ka, piemēram, kefīrā ir 3% tauku, tas nozīmē, ka 100 gramos kefīra ir 3 grami tauku. Bet, ja uz siera iepakojuma rakstīts 50% tauku, tie nav absolūtie grami, bet gan tauku procents sausnā. Piemēram, ir Holandes siers ar 45% tauku saturu sausnā, un Feta siers ar teju 40% – šķiet, visai līdzīgs tauku saturs, vai ne? Izrādās, ka ne, jo Fetas sierā ir vairāk ūdens, tāpēc reālais tauku saturs 100 gramos siera ir tikai 17 grami, savukārt 100 gramos Holandes siera ir ap 30 gramiem tauku. Tā ka tauku saturs sausnā ir visai relatīvs skaitlis – lai skaidri zinātu, kas un kā, jāskatās, cik tauku un kaloriju ir 100 gramos produkta.

    Ar šiem – uzmanīgi!

    • Siera izstrādājums. Lētāks, bet nevērtīgāks produkts, jo uzturvērtība nav tik laba kā sieram. Turklāt augu tauki un eļļas, kas izmantotas šo izstrādājumu ražošanā, nav tie ieteicamākie veselībai.
    • Kausētie sieri. Pērkot kausētu sieru, rūpīgi jālasa sastāvs. Cik un kādus taukus tas satur, vai pievienots sviests vai nezināmas izcelsmes augu tauki, kādi konservanti un citas nevēlamas piedevas… 

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk