1.Kuri vāciņi ir labāki – skrūvējamie vai valcējamie? Vai valcēšana ir drošāka metode?
– Vāciņu izvēle – valcējami vai skrūvējami – neietekmēs mikrobu daudzumu un to, cik labi konservi glabāsies, bet sterilizēšana gan ietekmēs. Kuri vāciņi labāki? Uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes, katra saimniece pati var izvēlēties, kādus vāciņus lietot, ja vien visā konservēšanas procesa laikā tik ievērota tīrība. Es pati gatavoju marinētus gurķus ar divkāršu pārliešanu bez sterilizēšanas, taču iepriekš gurķus un garšaugus rūpīgi nomazgāju un atkarībā no burkas tipa aizvākošanai izmantoju abu veidu vāciņus.
2.Kā sagatavot burkas? Izplaucēt ar verdošu ūdeni, izkarsēt cepeškrāsnī, mazgāt trauku mašīnā… Kā būtu vispareizāk?
– Burku sagatavošana ir atkarīga no katras saimnieces iespējām – var sterilizēt cepeškrāsnī, plaucēt ar verdošu ūdeni, mazgāt trauku mašīnā ar iespējami karstu ūdeni, apstrādāt ar tvaiku vai izmantot vēl kādus citus paņēmienus – galvenais, lai burkas būtu tīras. Nedrīkst aizmirst arī par vāciņu tīrību, bet tikpat svarīga konservēšanas procesā ir pasterizēšana (termiskā apstrāde temperatūrā līdz pat 100 grādiem, kas nogalina mikroorganismu veģetatīvās formas). Ja konservi slikti glabājas, tam par iemeslu lielākoties ir divas problēmas: vai nu nepietiekami augsta pasterizēšanas temperatūra, vai arī nepareizs pasterizēšanas laiks.
3.Par ko liecina uzpūties vāciņš?
– Ja vāciņš burkai ir ieliecies uz iekšu, tad zinām, ka ar ievārījumu vai konserviem viss kārtībā. Uzpūties vāciņš liecina par raugu klātbūtni, un tādas burciņas saturu labāk uzturā nelietot! Savukārt, ja vāciņu var paspaidīt uz iekšu un āru, tad burciņu nav izdevies hermētiski noslēgt un agrāk vai vēlāk kādas pelējuma sēnītes var parādīties.
4.Kāpēc zaptes ierūgst?
Ievārījumi var sarūgt vairāku iemeslu dēļ:
- nav ievērota pietiekama tīrība kā izejvielai, tā arī burciņām;
- par maz cukura;
- pārāk īss vārīšanas laiks;
- nepareizi izvēlēti uzglabāšanas apstākļi (ievārījumus, kam pievienots maz cukurs, ieteicams glabāt ledusskapī).
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨

















































































