- Vai zināji, ka, lietojot uzturā termiski apstrādātus kartupeļus, gikēmiskais indekss (GI) ir atkarīgs ne tikai no šķirnes, bet arī no kartupeļu gatavošanas veida? Ja kartupeļus vāra ūdenī, GI tūliņ galdā celtiem kartupeļiem ir augstāks, bet, gatavojot bez ūdens, – salīdzinoši zemāks.
- Interesants fakts ir, ja vārītus kartupeļus atdzesē un ēd nākamajā dienā vai kaut vai atkārtoti uzsildītus, GI ir krietni zemāks, nekā tikko vārītiem kartupeļiem (ar laiku tas vairs nepaaugstinās, bet saglabājas zems).
Kartupeļus ieteicams ēst kopā ar citiem dārzeņiem un salātiem, tas arī samazina kopējo, ar pārtiku uzņemto GI.
- Tātad, ņemot vērā kartupeļu augsto uzturvērtību, vismaz 2.tipa cukura diabēta pacientiem nav iemesla atteikties no kartupeļiem pārtikā, tikai jāizvēlas pagatavošanas veids, kas nodrošina zemu GI kartupeļu ēdienos.
- Zini! Visaugstākais GI ir kartupeļu biezenim, zemākais ir ar mizu vārītiem kartupeļiem, kuri pēc tam tiek uzsildīti vai cepti krāsnī. Krāsnī cepti kartupeļi ar visu mizu arī ir laba izvēle, turklāt tieši mizā ir augsts šķiedrvielu saturs.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨


















































































