Santa.lv
  • 26.09.2025
  • Kā pareizi gatavot kartupeļus, lai strauji neceltos cukura līmenis asinīs?

    Foto: Pexels.com/Ellie Burgin
    «100 gramos vārītu kartupeļu ir ap 70 kalorijām, toties 100 gramos eļļā ceptos kartupeļu čipsos ir ap 540 kalorijām, tātad – pagatavošanas veidam ir nozīme!» saka Ilze Skrabule, kartupeļu selekcionāre Agroresursu un Ekonomikas institūtā.
    • Vai zināji, ka, lietojot uzturā termiski apstrādātus kartupeļus, gikēmiskais indekss (GI) ir atkarīgs ne tikai no šķirnes, bet arī no kartupeļu gatavošanas veida? Ja kartupeļus vāra ūdenī, GI tūliņ galdā celtiem kartupeļiem ir augstāks, bet, gatavojot bez ūdens, – salīdzinoši zemāks.
    • Interesants fakts ir, ja vārītus kartupeļus atdzesē un ēd nākamajā dienā  vai kaut vai atkārtoti uzsildītus, GI ir krietni zemāks, nekā tikko vārītiem kartupeļiem (ar laiku tas vairs nepaaugstinās, bet saglabājas zems).

    Kartupeļus ieteicams ēst kopā ar citiem dārzeņiem un salātiem, tas arī samazina kopējo, ar pārtiku uzņemto GI.

    • Tātad, ņemot vērā kartupeļu augsto uzturvērtību, vismaz 2.tipa cukura diabēta pacientiem nav iemesla atteikties no kartupeļiem pārtikā, tikai jāizvēlas pagatavošanas veids, kas nodrošina zemu GI kartupeļu ēdienos.
    • Zini! Visaugstākais GI ir kartupeļu biezenim, zemākais ir ar mizu vārītiem kartupeļiem, kuri pēc tam tiek uzsildīti vai cepti krāsnī. Krāsnī cepti kartupeļi ar visu mizu arī ir laba izvēle, turklāt tieši mizā ir augsts šķiedrvielu saturs.

    Ieskaties arī te!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk