• VIDEO: Visticamāk jau nākamās nedēļas sākumā Kristīne Misāne tiks izdota Dienvidāfrikai

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no raidījuma de facto.
    Tā kā Dānijas apgabaltiesa piektdien nolēma neatbrīvot un paturēt apcietinājumā Misāni, kas faktiski nozīmē, ka viņa 20.februārī tiks izdota Dienvidāfrikai (DĀR), apstiprina Misānes pārstāvji.

    Kā ziņoja Latvijas Televīzija, tiesas sēdē Misānes advokāts bija iesniedzis jaunus pierādījumus, lai sieviete netiktu izdota. Advokāts uzsvēris, ka sodam jābūt proporcionālam pret nodarīto, norādot, ka DĀR uz tiesu vien Misānei var nākties gaidīt divus gadus. Savukārt prokurors norādījis, ka Misāne ļoti vēlu nākusi klajā ar jauniem pierādījumiem un ļaunprātīgi novilcinājusi tiesu. Prokurors prasīja, lai Misāne pēc iespējas ātrāk tiktu izdota DĀR.

    Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) sarunā ar aģentūru LETA pauda nostāju, ka Ārlietu ministrija esot aktīvi strādājusi pie tā, lai Misānei tiktu sniegta visa nepieciešamā palīdzība.

    Ministrs solīja, ka ministrija turpinās sniegt palīdzību Misānei arī nākotnē, neatkarīgi no notikumu attīstības. Ministrs pauda cerību, ka vēl varētu būt kādi tiesiskie līdzekļi, lai novērstu Misānes izdošanu, taču uzsvēra, ka Dānijas tiesas lēmums ir jārespektē.

    Vaicāts, vai lēmums izdot Misāni ietekmēs Latvijas un Dānijas savstarpējās attiecības, Rinkēvičs sacīja, ka neviens nav priecīgs par Dānijas tiesas lēmumu un tas ir radījis sarūgtinājumu, taču Latvija turpinās sadarboties ar Dāniju, kas ir Latvijas sabiedrotais Eiropas Savienībā un NATO. «Protams, ka mēs redzam sabiedrības attieksmi, un tas var atstāt nospiedumu publiskās diplomātijas jomā, taču mans darbs ir nodrošināt atbalstu Misānei diplomātiskajā ietvarā,» sacīja ministrs.

    Latvijas prokuratūra patlaban Dānijas tiesas lēmumu nekomentē, taču tuvākajā laikā apsvērs tālākos iespējamos risinājumus attiecībā uz Misāni, aģentūrai LETA sacīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

    Pēc Misānes pārstāvju sniegtās informācijas, piektdien tiesā tika vērtēts, vai sieviete būtu atbrīvojama, jo viņa varētu būt jau izcietusi sev piemērojamo sodu, vai arī viņa būtu izdodama tiesāšanai Dienvidāfrikai, kur viņai draud 15 gadu cietumsods par pašas bērna nolaupīšanu un citām apsūdzībām.

    Līdzīgs jautājums tika skatīts jau pagājušajā mēnesī. Sievietes pārstāvji apgalvoja, ka tiesa sākotnēji nolēma Misāni atbrīvot, taču Dānijas prokuratūra nekavējoties cēla pretprasību, pēc kuras Dānijas tiesa tomēr nolēma Misāni paturēt apcietinājumā. Šāds lēmums tika pieņemts, lai arī DĀR nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā.

    No Misānes pārstāvju stāstītā izriet, ka Dānijas prokuratūra «ar visiem iespējamiem līdzekļiem mēģina panākt, lai Misāni izdotu Dienvidāfrikai». Dānijas prokuratūra argumentējot savu rīcību ar to, ka DĀR esot garantējusi Misānei vietu cietuma kamerā kopā ar 18 citām ieslodzītajām, kur viņai būtu nodrošināti 4,4 kvadrātmetri personīgās telpas. Ņemot vērā minēto, no 8.februāra Misāne apcietinājuma vietā sāka badastreiku. Tā mērķis ir pievērst uzmanību Eiropas Savienības (ES) pilsoņu tiesībām, kas aizliedz izdošanu uz trešajām pasaules valstīm.

    Dānijas prokuratūra iepriekš bija informējusi Misānes pārstāvjus, ka sievieti plānots izdot DĀR jau 12.februārī. Izdošana gan tika atlikta, lai sagaidītu piektdienas tiesas sēdi.

    Pēc tiesībsarga Jura Jansona domām Dānijā aizturētās Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietā patlaban vērojams informācijas vakuums, tāpēc nepieciešams Latvijas institūciju saprotams un precīzs skaidrojums, aģentūrai LETA atzina tiesībsargs Juris Jansons. 

    Viņš norādīja, ka patlaban Misānes lietā «precīzas informācijas vakuums tiek aizpildīts ar pieņēmumiem un sazvērestības teorijām», tāpēc valdības institūcijām būtu jāsniedz skaidra informācija par to, kas patiesībā notiek Misānes lietā.

    «Ja ir citas apsūdzības pret Misāni, tad arī par to sabiedrība ir jāinformē. Jo pretējā gadījumā sākam slikti domāt par Dānijas sabiedrotajiem, kas, manā izpratnē, ir etalons cilvēktiesību jomā Eiropā,» pauda tiesībsargs.

    Jansons uzsvēra, ka viņš no valdības institūcijām sagaida plašu skaidrojumu par to, kas Misānes lietā līdz šim ir ticis darīts, kā arī – kā tiek risināts Misānes bērnu jautājums.

    «Var klupt virsū Ģenerālprokuratūrai un pārmest, vai tā darījusi visu, tomēr te drīzāk ir jautājumi Tieslietu ministrijai, kas atbild par tieslietu politiku un sadarbību ar ārvalstu institūcijām. Tāpat man ir jautājumi Ārlietu ministrijai par to, kāds bijis tās darbs,» sacīja Jansons.

    Viņš arī norādīja, ka ir saņēmis pārmetumus par tiesībsarga pasīvu iesaisti šī jautājuma risināšanā, tomēr Jansons uzsvēra, ka viņš ir Latvijas tiesībsargs, nevis pārvalstu tiesībsargs, tāpēc nevar ietekmēt citas valsts jurisdikciju.

    Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

    Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

    Šo lietu tika piedāvāts Pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē