Alternatīvs bērnu audzināšanas veids šķirtajiem vecākiem – ligzdas modelis

Vācijā un citur arvien lielāku popularitāti šķirtajās ģimenēs gūst alternatīvs bērnu audzināšanas veids – tā dēvētais ligzdas modelis. Vecāki iekārto mājokli (ligzdu) bērniem, un katrs ik pēc noteikta laika uz maiņām tajā ievācas. Vecāki ceļo, bet bērni vienmēr ir ligzdā. Pamazām tas parādās arī Latvijā. Vai šādam modelim ir nākotne?
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: Shutterstock

Šī ir Štefana brīvā nedēļa – tas nozīmē, ka viņš dzīvo viens pats savā jaunajā dzīvoklī ļoti iekārotā Berlīnes rajonā un intensīvi izbauda dzīves sniegtās iespējas. Pa dienu viņš pilnu uzmanību velta darbam nopietnā laikrakstā, bet vakaros satiek draugus, aiziet uz kādu randiņu vai dodas uz pilašu nodarbībām sporta studijā, kur parasti ir vienīgais vīrietis sportisku sieviešu ielenkumā, – tas viņu nemaz nemulsina. Dzīve šajās dienās ir drusku jāsteidz, jo pēc nedēļas būs Štefana kārta ievākties ligzdā, un tad visa viņa uzmanība būs veltīta abiem bērniem – meitai Keitai (10) un dēlam Leo (7). Viņš, protams, ir aktīvā kontaktā ar bērniem visu laiku, tomēr galvenā atbildīgā šonedēļ ir mamma.

Bērni pie šīs vietas ir ļoti pieraduši, tās ir viņu pirmās un vienīgās mājas.

Ligzda ir Štefana un viņa šķirtās sievas Ankes bijušais kopīgais dzīvoklis – vieta, kur abi kopā sagaidīja savus bērnus un pirmos gadus arī kopīgi audzināja. Bērni pie šīs vietas ir ļoti pieraduši, tās ir viņu pirmās un vienīgās mājas. Vecāku divpadsmit gadu ilgusī laulība diemžēl neizturēja dažādus pārbaudījumus un tika šķirta. Pēc ilgām pārrunām abi izlēma par labu ligzdai, lai uz visu milzīgo pārmaiņu fona bērniem paliktu vismaz kāds nemainīgs pamats – viņu mājas un drošības sajūta, kas ar tām saistās. Vecāki izlasīja visu pieejamo literatūru par līdzšinējo ligzdas modeļa pieredzi citās valstīs. Tēvs konsultējās ar citiem tēviem, kas ir līdzīgā situācijā. Vēl apmēram gadu prasīja dzīves iekārtošana, lai tas būtu iespējams, – bija jāatrod vēl divi dzīvokļi (Vācijas galvaspilsētā tas šobrīd ir ļoti izaicinošs uzdevums). Vajadzēja pavadīt daudz laika sarunās ar bērniem un – visbeidzot – arī izvākties un iekārtot vēl divas citas mājvietas. Nu tas ir izdarīts un ligzdas modelī pavadīts pirmais pusgads. Anke no sarunas par šo tēmu atteicās, Štefans ir nedaudz runīgāks. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē