Viņi izglāba lauku māju: Katram rīdziniekam jānopērk kāda būda laukos

«Vajadzētu ar likumu noteikt, ka katram rīdziniekam jānopērk kāda būda laukos – lai neiet zudībā un lai neizpērk svešie,» pa pusei nopietni saka Turaids Šēfers. Viņš tā var atļauties jokot, jo kopā ar sievu Annu savas Lakstīgalas Brušvītu ciemā pie Papes ezera pa daļai tieši tāpēc arī iegādājās – lai izglābtu un savestu kārtībā vismaz vēl vienu māju.
Dana Sinkeviča
Dana Sinkeviča
Foto: Matīss Markovskis

Mājas dosjē

  • Lakstīgalas atrodas pārsimt metru attālumā no Papes dabas parka Nīcas pagastā, līdz ar to tuvākie kaimiņi te ir savvaļas zirgi un tauri.
  • Mājas reiz bijušas daļa no Brušvītu ciema, diemžēl nekas daudz vairāk kā brašais vietas nosaukums te nav atlicis. 
  • Saimnieks Turaids Šēfers ir Sofijas laivu īpašnieks un boss, kā pats saka – galvenais laivu nesējs. Saimniece Anna ir tulkotāja. Ģimenē aug trīs meitas.
  • Anna dzimusi rīdziniece, Turaids – liepājnieks, abi jau gadus piecpadsmit dzīvo Bernātos. Lakstīgalas iemēģinājuši paši, tagad tās galvenokārt tiek izīrētas tūristiem.
  • Māja ir 90 m2 liela, aptuveni simt gadu veca guļbūve ar 5 hektāru teritoriju, kurā atrodas arī liels šķūnis. 

 

«Ja tu vari izvēlēties, ar ko cīnīties – govi vai zirgu –, tad labāk ar govi. Jo no zirga var kārtīgi atrauties, it īpaši, ja barvedis ērzelis izdomā, ka esi apdraudējums viņa baram,» īsu pamācību, kā uzvesties dažādu lielizmēra lopiņu klātbūtnē, man sniedz Turaids Šēfers, kurš mani pirms mājas apskates atvedis uz Papes dabas parku. Nav jau tā, ka mums kāds grasītos uzbrukt, taču, ja atrodies dažu desmitu metru attālumā no paprāva savvaļas zirgu pulka, nav par skādi saprast, kā uzvesties. Kamēr es, aukstumā klabinādama zobus, priecīgi dvešu, cik te viss smuki, Turaids izmirkušajās zirgu un tauru noēstajās pļavās jūtas kā mājās. Jo Lakstīgalas atrodas tepat vien, piecu minūšu gājienā pa ceļu. «Ar Papes dabas parku esam labi kaimiņi, cenšamies neizjaukt to kopdzīvi, kas te jau bija izveidojusies. Un par tūristiem priecājamies – tie ienes šeit dzīvību,» viņš stāsta. 

Nopirka pa telefonu

Gan darba, gan vienkārši prieka pēc laivojot pa upēm, to krastos Turaids tik daudz redzējis pamestas mājas, ka pamazām galvā iesēdusies doma – vajadzētu vienu tādu nopirkt un savest kārtībā. Sirds sāp, ka iet bojā. Kad pirms gadiem pieciem iepriekšējais saimnieks vēlējies Lakstīgalas pārdot,

Ja normāls cilvēks nopērk māju, naudas viņam pēc tam parasti nav. Taču man patīk arī doma, ka nemetam visu uzreiz ārā, bet cenšamies integrēt un izmantot.

viss saslēdzies kopā: gan iekšējā vajadzība atjaunot kādu māju, gan iedot biznesam vēl klāt papildu dimensiju, un māja ar Papes ezeru gandrīz aiz loga – kurš gan ko tādu negribētu! Lēmumu pieņēmuši bez lielas prātošanas: «Teicu, ka ņemšu, un nopirku pa telefonu,» saimnieks atceras.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē