Vieta ar klātesošu jūras dvesmu. Ciemos pie Lauderu ģimenes

Te neaug gara zāle, kas jāpļauj. Aiz kāpas šalc jūra. Zivis var dabūt no zināma zvejnieka. Un vispār – ir vienkārši labi. Tāpēc, kad gribas būt laiskiem un bezbēdīgiem, mākslinieku un arhitektu Lauderu ģimene starp divām saulēm – savām lauku mājām Vecpiebalgā un Pūrciemā – izvēlas variantu pie jūras.
Aija Lāce
Aija Lāce
Foto: Madara Gritāne

Pirms vairākiem gadiem DEKO reiz jau ciemojās pie māksliniekiem Ingūnas un Gunta Lauderiem (FB: @guntislaudersjewellery) Vecpiebalgas Vaišļos. Tur ģimenei ir meža ieskauta plaša lauku viensēta ar atjaunotām 19. gadsimta ēkām, diviem dīķiem un skaisti iekoptu ainavu. Varētu domāt – viss, ko vajag pilnai vasarnieka laimei! Taču pirms dažiem gadiem ģimene kopā ar dēlu Kārli un viņa sievu Ritu, kas abi ir arhitekti (birojs Lauder Architects, lauder.archi), uzņēmušies atjaunot vēl vienu skaistu vietu Latvijā, pavisam otrā tās malā – mazā Kurzemes ciematiņā Pūrciemā. 

Mēs esam emociju cilvēki, mums mājas nav vienkārši mājas – mēs tajās ieliekam sirdi un dvēseli.

Būdams apveltīts ar talantu ieraudzīt dārgakmeņus – īsteni skaistas un savā autentiskumā vērtīgas ēkas un tām piegulošo ainavu –, abus īpašumus savulaik uzmeklēja Ingūnas tēvs (Armīns Punka, interjera dizainers, arī leģendārā restorāna Sēnīte un lidostas Rīga 1974. gadā radītā interjera autors – aut. piez.). Vecpiebalgu viņš atrada pirmo 70. gados – ar domu, ka ģimenei vasaras jāpavada laukos. Bet, kad meitas jau bija izaugušas, 80. gadu sākumā, vēlēdamies baudīt dzīvi pie jūras, tēvs satika šo Kurzemes pieticīgo skaistuli – senu zvejnieku māju. Gadu meklējis, izbraukājis visu piekrasti, bet, kad ienācis šajā sētā, acumirklī sapratis – ir. Un nav jau grūti saprast, kāpēc. «Te, Pūrciemā, valda mikslis starp atklāto jūru un līci. Pa gabalu redzi Kolkas ragu, bet pati jūra ir maigāka, mierīgāka. Mīlīga ar savu balto un smalko smiltiņu, vējš arī nav tik kapājošs. Un ciematiņš ir kluss un patīkams, ar saviem likumiem, piemēram, pēc vienpadsmitiem vakarā trokšņot vairs nevar,» Guntis raksturo Pūrciemu, piebilstot: «Starp citu, šī ir mistiska vieta! Mums veicas pie tādām dzīvot. Vecpiebalgā blakus ir senais Burkānu pilskalns, te – Baltā kāpa, kur reiz atrasta akmens laikmeta iedzīvotāju pirmā apmetne Latvijas ziemeļrietumu piekrastē.»

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē