Pašiem savas vistu olas. Viss par vistu audzēšanu iesācējiem

Ja vēlies jau šovasar mieloties ar pašu audzētu vistu olām, tad maijs un jūnijs ir īsti piemērots brīdis, lai savā sētā uzņemtu mājputnu saimi! Skaidrojam, ar ko sākt un kas jāņem vērā, ja plāno iegādāties savu pirmo dējējvistu pulciņu.
Egita Galiņa
Foto: Shutterstock

Konsultē ZANE ROSTOKINA,
Latvijas Putnkopības asociācijas biedre un viena no dibinātājām, zemnieku saimniecības Vilciņi saimniece ar 11 gadu pieredzi putnkopībā. 

Krustojot dažādas šķirnes, jaunā paaudze būs ne tikai raibāka spalvu krāsojumā un izskatā, bet raibāki būs arī dēšanas rezultāti.

Vistas iedala šķirnes putnos, krosos jeb krosu vistās un jaukteņos. Šķirnes vistas raksturo noteikts ārējais izskats un vairākas kopīgas īpatnības – svars, atsevišķu ķermeņa daļu krāsojums, izvietojums, izmēri un formas, olu čaumalu krāsa un dējība. Izrādās, ka tās iedala vēl arī smalkāk: olu, gaļas, olu un gaļas, dekoratīvajās un minišķirnes putnos. Atšķirībā no krosiem un jaukteņiem šķirnes putnu pēcnācēji ir vienīgie, kas pilnībā pārmanto visas saviem senčiem raksturīgās īpašības. Šķirnes popularitāti tautā nosaka ne tikai laba dējība (Australorp, Leghon, Legbar Bresse u. c.), bet arī putnu tērpu greznība (Brahma, Silkie, Orpington u. c.) un neparasta olu čaumalu krāsa (piemēram, Legbar un Araucana vistas dēj zilzaļas olas).

Krosu vistas ir speciāli radītas, lai sasniegtu augstus dējības rādītājus. Tās iegūtas vairāku gadu garumā, pēc izstrādāta plāna krustojot vairākas šķirnes un atlasot labākos īpatņus. Izplatītākie krosu veidi ir Dominat, Lohmann Brown, ISA Brown, Hy-line un Bovan. Turpretī jaukteņi veidojas, krustojot dažādas šķirnes. Tā nākamajās paaudzēs rodas dažnedažādu krāsu un izskata vistas – ko nu kuru reizi pārmanto no vecākiem. Tāpat tiek pārmantota dējība, bet jāatceras, ka, krustojot dažādas šķirnes, jaunā paaudze būs ne tikai raibāka spalvu krāsojumā un izskatā, bet raibāki būs arī dēšanas rezultāti. Un ne vienmēr uz to labāko pusi. Piemājas saimniecībās parasti ir dažādu šķirņu un krosu jaukteņi. Paredzamāku rezultātu var iegūt, ja sakrusto vienas šķirnes vistas ar citas šķirnes gaili (nejaucot ganāmpulkā vēl citu šķirņu pārstāvjus).

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē