Foto: Viņi dejoja? Nē, cēla māju vienu vasaru! Ciemos pie Paulas un Martina

Latvijas dienvidrietumu tālākajā teritorijā, kur piejūras zemienes Bārtavas līdzenums un Papes ezers iezīmē Papes dabas parka teritoriju, uz dzīvi pārcēlušies dizaineri Paula Pasīte-Muiteniece un Martins Muitenieks. Četru mēnešu laikā pašu un vietējo palīgu rokām viņi Papes Ķoņu ciemā uzbūvējuši māju, izmantojot tikai dabiskus materiālus.
Krista Lapiņa
Foto: Māris Lapiņš

Latvijas un Eiropas kontekstā Papes dabas teritorija ir reti savdabīga, apstākļi – dažkārt pat ļoti sūri, bet cilvēkos tas atstājis lielas izturības un apņēmības nospiedumu, kā arī licis apgūt tieši šai teritorijai raksturīgus māju būvniecības paņēmienus. Pape pievelk sev līdzīgos, tāpēc dienā, kad Martina tēvs Māris Muitenieks piedāvājis uzbūvēt te māju, jaunieši nešaubīgi piekrituši. Ēkas projekts tapis pēc Paulas zīmējumiem, kur pielietojums bija skaidri nolasāms katram centimetram, bet vizuālo veidolu galvenokārt noteica vide, klimatiskie apstākļi un kultūrvēsturiskās māju būvniecības tradīcijas. 

300 kilometri līdz jaunajām mājām

Pēc tam, kad Paula bija absolvējusi vidusskolu, abi ar Martinu sāka veidot savu kopīgo dzīvesvietu Rīgā, Ķengaragā. Pa dzīvokļa logu bija redzams dīķis, kurā kurkstēja vardes, blakus – Daugava. Šķitis, ka nekas labāks nevar būt. Tomēr kovidlaika ierobežojumu ietekmē dzīve pamainījās – Martins atbrauca uz Papi palīdzēt tētim, bet Paula Rīgā rakstīja savu bakalaura darbu. «Mūsu interesi jau bija paspējis piesaistīt YouTube kanāls Living big in tiny house. Doma, ka pašiem jārealizē kaut kas līdzīgs, kļuva arvien neatlaidīgāka, līdz vienu dienu Martins man zvanīja un jautāja, vai es gribētu uzbūvēt māju Papē. Jā, labi, kāpēc gan ne?» nevilcinājās Paula. 

Mēs zinājām, ka mūsu dzīvesveidam, mūsu filozofijai atbilst maza, superfunkcionāla un tai pat laikā dizainiski garšīga māja.

Lēmums bija spontāns, bet tam sekoja mērķtiecīga rīcība. Redzējums un prasības abiem ar vīru pilnībā sakrita. «Mēs zinājām, ka mūsu dzīvesveidam, mūsu filozofijai atbilst maza, superfunkcionāla un tai pat laikā dizainiski garšīga māja. Abi esam dizaineri, mums ir ļoti svarīgs interjers – kā tas saskan ar eksterjeru. No tā visa, ko mēs bijām redzējuši un par ko runājuši, es izvilku vidējo aritmētisko. Martins, protams, akceptēja, un tad jau savas skices es nodevu tālāk detalizēta projekta izstrādāšanai,» entuziasma pilno procesu atceras Paula. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē