Dzīve bez pieslēguma – cik tas maksā?

Varētu šķist, ka pilnīgi neatkarīga dzīve – pašiem savs ūdens un kanalizācija, elektrība un apkure – ir labākais, kas var būt, īpaši pašlaik. Tad nedraud ne dramatiska maksa, ne citas kataklizmas. Taču par tā dēvēto off-grid dzīvi arī ir jāmaksā: komforta cienītājiem – ar naudu, pārliecības vadītajiem – ar komfortu.
Kristīne Sēnele
Foto: Shutterstock

Konsultē

ALEKSANDRS BĒRZIŅŠ, Saules enerģijas asociācijas valdes priekšsēdētājs,

JURĢIS VINNIŅŠ, uzņēmuma Sadales tīkls pārstāvis.

 

Šajā rakstā racionāli parēķināsim, cik maksā dzīve bez pieslēguma tādiem publiskajiem ārējiem tīkliem kā centralizētā ūdensapgāde un kanalizācija, bet īpaši – elektrotīklam. Pirmās divas laukos ārpus ciematiem jebkurā gadījumā ir off-grid bez alternatīvām, savukārt elektroapgādei ir arī izvēles iespējas. 

Ja arī tu tīko pēc off-grid dzīves, bet komplektā ar ierastajām ērtībām – ūdeni no krāna, klozetpodu un, protams, elektrību –, tad ir pāris iespējamu versiju.

Off-grid pēc pārliecības

Dzīve, kurā nav automātiskās veļasmašīnas, siltas ikrīta dušas, kur ūdens jāsaved no attālāka avota, kur rīta tējai jākurina ugunskurs un elektrības ir tikai tik vien, cik uzlādēt saziņas ierīces. Tāda ir īsta off-grid dzīve, taču ne visiem pa spēkam. Tā tiešām atļauj būt neatkarīgam, bet tajā pašā laikā tā pilnā mērā ir atkarīga – no paša varēšanas. Lauris, kurš ar dzīvesbiedri šādā off-grid variantā nodzīvoja četrus gadus, iesaka necerēt, ka, aizbēgot no pilsētas uz laukiem, nonāksi paradīzē, – tā ir bēgšana no vienas ilūzijas uz otru. Neesot jēgas arī romantizēt šādu dzīvesveidu, jo daba ir skarba – ar to ir jārēķinās. Jāapzinās gada cikls, jo vasarā ir vieglāk, bet ziemā – smagāk. Ir skaidri jāsaprot, ko tu vari un kāds ir tavs komforta standarts, jo citu modelis te nederēs. Viņš savā laikā skaidri apzinājies, uz ko iet: uz pliku pļavu tikai ar telefona rēķiniem, bez īpaša atkāpšanās ceļa. Pļavā nebija ne elektrības, ne dzeramā ūdens, ne piebraucamā ceļa. Bet tieši tāpēc viņš varēja iegūt šo skaisto zemesgabalu pie ezera. Māju no māliem un malkas cēla pats. Pirmos četrus gadus bija tikai neliels ģenerators par 90 eiro, ar kuru uzlādēt gadžetus.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē