Abavas vīni darītavas saimnieki Liene un Mārtiņš Barkāni: Bez kreņķa krunkas pierē

Kāds spāņu vīndaris man reiz iemācīja vienkāršo patiesību: labs vīns nesākas pudelē, tas sākas vīnadārzā. Un tas, kaut izklausās tik romantiski, Latvijā joprojām ir diezgan liels izaicinājums. Taču LIENE un MĀRTIŅŠ BARKĀNI bija pietiekami traki, lai uz ko tādu parakstītos, un nu jau viņu dārzā aug vīnogas, no kurām darīto vīnu bez sarkšanas var celt priekšā vīna baudītājiem no visas pasaules.
Dana Sinkeviča
Dana Sinkeviča
Foto: Matīss Markovskis

Liene un Mārtiņš Barkāni

  • Abavas vīna darītavas saimnieki.
  • 4 hektārus lielais vīnogu dārzs atrodas Sabilē, Abavas senlejā. Pirmais hektārs iestādīts 2010. gadā – uz to var nolūkoties pa Barkānu lauku mājas virtuves logu…
  • Liene – diplomēta politoloģe, uzņēmumā vairāk atbild par mārketingu, taču reizēm dara visu.
  • Mārtiņš – kādreizējais žurnālists, ziņu aģentūras LETA bijušais līdzīpašnieks. Absolvējis arī Bulduru Dārzkopības vidusskolu. Šobrīd vairāk pieskata darbus uz lauka, ir vizionārs, mārketētājs, bet prot arī strādāt vīnogu dārzā. 
  • Abi audzina pamatskolēnus – meitu Lizeti un dēlu Kārli.
  • Vīna darītavā aktīvi darbojas arī Mārtiņa dēls Niklass no iepriekšējām attiecībām. 
  • Barkāni ir vīna mīļotāji un to neslēpj. «Gadā varētu aiziet kādas 500 pudeles uz ģimeni, ieskaitot draugu tusiņus un svinības.»
  • Vīna darītavā tapušos vīn­ogu vīnus pasniedz labākajos Latvijas restorānos, piemēram, Barentā un Rivierā
  • Ja gribi ko vairāk uzzināt par vīndaru īsto dzīvi, Mārtiņš iesaka noskatīties divas filmas: Blood Into Wine par Arizonas vīndariem un Back to Burgundy par franču vīndaru ģimenes izvēlēm. 

Mūsu vīnadārza stāsts sākās 2007. gadā ar kāzu ceļojumu uz Itāliju. Divas nedēļas braukājām pa mazajiem ciematiņiem un atgriezāmies ar… iedvesmu.

Kad vasarā ciemojos pie Barkāniem viņu vīna dārzā Sabilē, piemiedzot acis un mazliet liekot lietā fantāziju, varētu domāt, ka atrodies kādā Toskānas idillē: virs garajām vīnogu rindām spoži spīd saule, sienāži čirkstina, smaržo mājas priekšā sakuplojušās lavandas, un vispār dzīve ir skaista. «Protams, ir gan skaistums, gan gandarījums, bet tas noteikti nenāk viegli,» vēlāk sarunā jau Rīgā teiks Mārtiņš. Viņus abus ar Lieni noķert nav vienkārši: ar šo sarunu esmu trāpījusi tieši vīndaru karstākajā sezonā. Barkāni saimnieko lielākajā vīna darītavā Latvijā, šobrīd viņu galvenais bizness ir augļu un ogu vīni, sidri un stiprie destilāti, taču arī vīnogu vīniem komerciālais potenciāls kļūst aizvien reālāks. 

 

– Mārtiņ, tu teici, ka paņemsi uz sarunu līdzi arī dēlu Niklasu, kurš šobrīd laikam ir vienīgais diplomētais vīndaris Latvijā un no šī procesa saprotot krietni vairāk nekā tu. 
MĀRTIŅŠ: – Niklass netika, mums ir totālais overload. Viņš tagad skraida pa dārzu un testē vīnogas. Tām ir jānotrāpa ideālā gatavības stadija, un, lai to konstatētu, jāmēra cukurs, skābe un pH līmenis. Latvijas apstākļos mēs gan lielākoties netiekam līdz tam gatavības līmenim, kuru varētu sasniegt kaut kur siltākā vietā, jo mums parasti pietrūkst dažu siltu nedēļu.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē