Saruna ar vienu no pasaules jaudīgākajiem detektīvu meistariem – Jū Nesbē

Un tā manā acu priekšā datora ekrānā pēc divu gadu sarakstīšanās ar viņa literāro aģenti beidzot sēž mūsdienu slavenākais norvēģu rakstnieks Jū Nesbē. Fonā ar grāmatām pieblīvēti grāmatplaukti, klusināta gaisma, bet Nesbē uzvilcis rūtainu žokejcepuri un brilles melnos masīvos rāmjos.
Oskars Vizbulis

Saruna ar vienu no pasaules jaudīgākajiem detektīvu meistariem vainagojās panākumiem pēc aptuveni divu gadu ar pieklājības frāzēm piesātinātu meilu dzenāšanas pāri Baltijas jūrai un atpakaļ.

Latvijā pavisam drīz iznāks Nesbē pēdējais romāns Karaļvalsts. Tas ir dzimtas stāsts ar lērumu skeletiem skapjos, fotogēniskām Norvēģijas lauku ciemata ainām, kurās pamazām uzrodas nelaiķi, kā jau tas pienākas trakās ģimenēs, kurās neprāta dzirnas maļ lēni un nesaudzīgi. Lai arī tulkotāji Nesbē stilu raksturo kā neizcakinātu ar dažādiem valodas pigoriem, viņa kā stāstnieka un izcila raksturu veidotāja talantu noliegt varētu tikai skauģi vai neprāši.

Iespējamība, ka jūs nogalinās Oslo, ir daudz, daudz mazāka, nekā tā aprakstīta manās grāmatās.

Dzīve ir ļoti neparedzama plūsma laikā, jo Nesbē 18 gadu vecumā futbola spēles laikā sarāva ceļa locītavas saites un futbolista karjerai bija spiests pielikt punktu. Tad sekoja trīs gadu militārais dienests, pēc kā viņš iestājās Bergenas Ekonomikas un biznesa vadības augstskolā. Sākot strādāt par finanšu analītiķi, lai pēc darba būtu ar ko nodarbināt dvēseli, Jū ar domubiedriem nodibināja rokgrupu Di Derre. Grupas otrais albums kļuva par populārāko Norvēģijā, bet biļetes uz koncertiem tika izpirktas zibenīgi. 

Finanšu analītiķa darbs izrādījās gana ienesīgs, lai pēc pāris gadu intensīva darba paņemtu pārtraukumu un pieņemtu kāda izdevēja piedāvājumu uzrakstīt par saviem dzīves līkločiem grupas turneju laikā. Tomēr Nesbē izvēlējās rakstīt detektīvu, un viņš aizceļoja uz Austrāliju. Tā radās detektīvs Harijs Hols, kura raksturs kā tāds vientuļš putniņš vēl tikai sāka šķilties no rakstnieka Nesbē iztēles čaumalas, bet vēlāk izrādījās tik jaudīgs, ka pietika materiāla 12 biezām grāmatām, kuras tulkotas vismaz 40 valodās un izdotas vairāk nekā 30 miljonos eksemplāru. 

Bez Harija Hola sērijas izdoti arī seši ne mazāk populāri trilleri, kā arī bērnu grāmatas par Doktoru Proktoru. Vēl ir uzņemtas filmas pēc Nesbē darbiem, kā arī seriāli, taču, vaicāts, lai izstāsta savas pārdomas par filmām, kas uzņemtas pēc viņa romānu motīviem, Jū atbild, ka tas esot aptuveni tas pats, kas uzdot jautājumu ginekologam, vai sieviete, kuru viņš izmeklējis, ir seksīga.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē