Edvīns Inkēns: Iekarot, izlaupīt, degradēt. Tā ir Krievijas būtība

Starptautisko lietu ekspertam Edvīnam Inkēnam ir ukraiņu saknes – viņa vectēvs Parfīrijs Žerdijs bija viens no Ukrainas Tautas Republikas vadītāja Simona Petļuras adjutantiem. Šā iemesla dēļ Edvīns karu Ukrainā uztver ļoti personīgi. Pēc Krimas okupācijas Inkēns intervijā KLUBAM precīzi prognozēja – «Putins ies līdz galam!» un piebilda: «Atjaunot PSRS ekonomiski viņi nav spējīgi. Lai to izdarītu, nepieciešams karš.»
Aivars Pastalnieks
Aivars Pastalnieks
Foto: Matīss Markovskis

Putinam laika ir arvien mazāk. Viņš ir teicis, ka šis ir pēdējais brīdis.

– Tam, ka būs karš, noticēju brīdī, kad visas Krievijas oficiālās personas pēkšņi vienlaikus teica – nē, nē, mēs neiebruksim. Tad sapratu, ka karš būs. Jo krievs jālasa otrādi. Pirms tam man likās, ka viņu riski ir tik lieli, viņi pabiedēs, kā kāršu spēlē pacels likmes, lai uz blefa pamata panāktu kādu pretimnākšanu.

Vienam no maniem tuviem draugiem ir draugs Maskavā. Savulaik bijis pietiekami tuvs Kremlim. Viņš divas nedēļas pirms kara draugam atsūtīja ziņu, ka Krievija ies Ukrainā.

– Sen saprati, ka krievu teiktais jālasa otrādi?
– No 2014. gada. Ja tu lasi otrādi to, ko viņi saka, tad saproti, ko viņi darīs. Tā nemēdz būt par 100 %, bet lielajā krievu politikā – tā ir. 
Peskova intervija CNN bija nožēlojamības kalngals. Jebkuram cilvēkam viņa vietā vienkārši būtu kauns par sevi. Bet, nē, Peskovs ar vēsu seju atkal runā to pašu. Tā ir valsts politika, tai piekrīt ne tikai Kremlis un pietuvinātie, bet arī liela daļa iedzīvotāju. Visi šie meli vairāk domāti pašpatēriņam.

Mēs esam iebraukuši pilnīgi jaunā sfērā, kas saucas kara propaganda. Tā ir specifiska disciplīna. Tas nav izdomājums konkrētajā brīdī. Ir mācību grāmatas, un to pamatā ir tikai viens – vajag melot un, jo vairāk, jo labāk. Tā ir klasika.

Kara propagandā vienmēr ir pārspīlējumi. Un tad, kad mēģini saprast kritušo daudzumu, ieņemtās teritorijas, no abām pusēm dažkārt saņem ne tik daudz dažādus, bet pretējus vērtējumus, ka nevari salikt kopā. Tā ir kara propagandas specifika, tāpēc tā jālasa citādi.

– Jau minētajā 2014. gada intervijā tu biji pārliecināts, ka Putins ies līdz galam.
– Tā es teicu, un tagad man tas jālabo. Kāpēc? Tātad skaidrs, ka viņš pašreizējā brīdī ir jau savācis Baltkrieviju. Jo baltkrievu diktators bez viņa naudas vienkārši nevar iztikt. Tikko viņam atkal pagarināja kredītu atmaksas termiņu uz 5–6 gadiem. Skaidrs, ka baltkrievus spiedīs karot, bet viņi noteikti to negrib. Baltkrieviem visu šo laiku nav bijusi propaganda pret ukraiņiem. Tā parādījusies tikai pēc vēlēšanu rezultātu falsificēšanas un tautas sašutuma ­apspiešanas. Ukraiņi ir nākamie slāvi.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē