Dēls visu krājkontā iekrāto naudu vēlas ieguldīt kriptovalūtā. Ko darīt vecākiem?

Par darījumiem ar kriptovalūtām dzirdēti pilnīgi pretēji viedokļi. Vieni teic, ka tā ir riskanta, bet daudzsološa nākotne, bet citi apgalvo: kriptovalūtu vide ir vieta, kur plašās masās pulcējas aitas, ko zinātāji ar prieku un patikšanu cērp, – īsts jaunais muļķu zelts! Kā ir patiesībā?
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: Shutterstock

Konsultē
ANNA ANDERSONE,
kustības Riga TechGirls valdes locekle

 

Liene, 17 gadu veca dēla mamma: 
«Pirms vairākiem gadiem atvērām bankā noguldījumu kontu uz dēla vārda – ar domu, ka brīdī, kad viņš izies lielajā dzīvē, būs kāds finansiāls drošības spilvens. Pa šiem gadiem tur uzkrāta diezgan pieklājīga summa, un dēls šopavasar, sasniedzot pilngadību, iegūs tiesības piekļūt šai naudai. Taču mūs, vecākus, satrauc, ka dēls ir paziņojis – tiklīdz nauda būs viņa rīcībā, viņš to ielikšot kriptovalūtu tirgos un nu tik pelnīšot lielos tūkstošus. Esam par šo viņa ieceri visai lielās šausmās, jo nav jau skaidrs, kas tas viss ir, izņemot faktu, ka tā ir visai šaubīga lieta. Negribas, ka viņš visu pazaudē piecās minūtēs, jo mums tā nauda no gaisa nav kritusi. Kas tās kriptovalūtas īsti ir?»

Virtuālajām valūtām piemīt augsts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas risks, procesa anonimitāte pievilina noziedzīgo pasauli.

Kaut arī kriptovalūtu vēsture ir jau vairāk nekā desmit gadu ilga, daudziem šis peļņas un darījumu veids joprojām ir kaut kas miglā tīts. Kuram gan nav gadījies, teiksim, radu vai draugu saietā sastapt kādu entuziastu, kas mirdzošām acīm klāsta: «Mans čoms tagad iegulda tikai kriptovalūtās! Tur ir tādas iespējas smelt – tev arī jāizmēģina!» Ik pa laikam arī no publiski atrodamas informācijas uzzinām, ka tā ir revolūcija norēķinu sistēmā un nākotne. Kā pretspars šīm ziņām skan balsis, ka kriptovalūtas pēc būtības ir piramīdas shēma, korporāciju izveidota konspirācijas shēma un populārs norēķinu līdzeklis noziedzīgajā pasaulē. Uzmanīgu dara fakts, ka atšķirībā no valūtas tradicionālā izpratnē kriptovalūtu neemitē un negarantē nevienas valsts centrālā banka. Tātad, ja zaudēsi visu, nebūs, kam pasūdzēties.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē