Bijušais Valsts Kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs: Policijai ir divi klienti

Pirms 20 gadiem Valdis Pumpurs kļuva par Valsts Kriminālpolicijas priekšnieku. Viņa valdīšanas laiks bija īss, bet kolorīts. Kas šo divdesmit gadu laikā mainījies? Diemžēl nekas daudz. Policija savu reputāciju un profesionalitāti nav spējusi uzaudzēt, un arī skaļās slepkavības turpinās. Lai gan šobrīd Pumpurs strādā privātajā biznesā kā vecākais konsultants korporatīvo risku vadības uzņēmumā SIA Seccredo, viņam ir viedoklis par policiju 2020. gadā. Un tas ir skarbs.
Aivars Pastalnieks
Aivars Pastalnieks
Ralfs Dravnieks
Ralfs Dravnieks
Foto: Matīss Markovskis

– Jūsu pirmā intervija KLUBĀ bija pirms 20 gadiem. Vai atceraties pirmo jautājumu? Tas bija diezgan zīmīgs: «Vai biznesa vide Latvijā kļūst mierīgāka?»
– Es ticu, ka jā, bet tagad ir citi izaicinājumi un citas vērtības. Es savu profesionālo optimismu neesmu zaudējis. Uz priekšu gājušas gan tehnoloģijas un iespējas atklāt noziegumus, gan arī sliktie puikas vairāk vērtē un izvēlas līdzekļus.

– Bet pēdējie notikumi…
– Jā, tie mani ļoti nepatīkami pārsteidza. Advokāta Rebenoka slepkavība izskatās nepareizi. Bet atbildīgi par to var runāt tikai cilvēks, kuram ir pieeja visai informācijai, – tas ir procesa virzītājs, operatīvie darbinieki un prokurors. Pārējie var tikai minēt un spekulēt. Mēs no nākotnes viedokļa varam izskatīties smieklīgi, ka sarunāsim visādas muļķības. 

– Ko jūs domājāt ar vārdu – nepareizi?
– Slepkavībā nav loģikas. Tā ir nejēdzīga un lec ārā no citām skaļām slepkavībām. Nu kamdēļ mūsdienās šāda vardarbība, noziedzniekiem pasliktinot arī savu situāciju?

Nebūtu dēlis, būtu kājām nospārdījuši. Tas neko nemaina. Tikpat ciniski un bezjēdzīgi.

Nezinu, vai kļūstu vecs, bet pēdējos gados esmu ļoti kritisks pret saviem bijušajiem kolēģiem. Mani daudz kas neapmierina, pat tracina. Tomēr šajā gadījumā paļaujos uz darba profesionalitāti. Man nav zudusi pārliecība, ka šo slepkavību atklās un mēs varēsim rast atbildes uz visiem ­jautājumiem.

– Kāpēc tāda pārliecība?
– Tāpēc, ka slepkavība ir neparasta. Te ir iespējas, lai policisti, prokurori parādītu savu profesionalitāti. Ir daudz pavedienu, daudz versiju, iespējams, atstāts daudz pēdu. Ir pieejams kosmisks, neaptverams informācijas apjoms, kas ir jāapstrādā. Noziedznieki nedzīvo vakuumā. Tātad viss šis neparastums un aizdomīgums spēlē par labu izmeklēšanai. Ja slepkavību izdara no attāluma, piemēram, šaujot, ir pakāpi mazākas iespējas iegūt informāciju…

– Varbūt situācijā, kur ir divi liecinieki, viena slepkavība tika veikta, bet otra nē, lai izvairītos no mūža ieslodzījuma?

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē