Pēteris Apinis: Uz mana kapa varētu rakstīt: «Cīnījies par smēķēšanas ierobežošanu!»

Ārsts, TV24 raidījuma Dr. Apinis vadītājs un žurnālu World Medical Journal un Latvijas Ārsts galvenais redaktors, Latvijas Olimpiskās komitejas izpildkomitejas loceklis un Latvijas Antidopinga padomes loceklis Pēteris Apinis uz interviju ierodas, sviedriem burtiski līstot pār pieri – esot braucis ar riteni. «Braukšana pa pilsētu ar velosipēdu nav sports. Ja dienas laikā jānokļūst sešos dažādos punktos, ar velosipēdu esmu ātrāks nekā ar mašīnu.»
Arta Lāce
Foto: Matīss Markovskis

Par sportu un kustību drīkst stāstīt cilvēks, kurš tomēr arī pats kustas un sporto.

Paklupināja alksnis 

«Pirms kādiem trīsdesmit pieciem gadiem orientēšanās mačos ļoti smagi kritu ar distanču slēpēm. Labajai kājai ceļa locītavā bija vairāki iekšēji lūzumi – viss celis lupatās! Nobrauciena priekšā izlēca bērns, bet pirms tam – alksnītis, aiz kura aizķērās slēpe. Bet es biju ļoti ātrs. Zigis (Zigmunds Kovaļčuks), izcils traumatologs, toreiz mani operēja, un tad naktīs sēdēju pie dežūrārstiem. Valdis Zatlers teica: «Sportot tu nesportosi nekad!» Bet es jau gadu pēc traumas maratonu noskrēju. 

Ar laiku celis pārvērtās par artrozi – kāja bija šķība, kļuvu pavisam resns un mazkustīgs, tikai šad tad aizgāju paspēlēt bumbu, bet neko citu nedarīju. Daudzus gadus stāvēju rindā uz endoprotezēšanu, bet vienmēr operāciju atliku. Un tad viens no maniem labākajiem draugiem traumatologs Modris Ciems teica: «Zini, jāoperē!» Tajā reizē uz Latviju bija atbraucis izcils ķirurgs, ortopēds Bertrams Zariņš, viens no pasaules ietekmīgākajiem sporta dakteriem, bijušais ASV olimpiskās izlases galvenais ārsts. Viņš man teica: «Izstāsti, kāpēc tu gribi operēt to celi. Ja taisies sēdēt mājās un skatīties televizoru, to nevajag darīt – netērē ārsta resursus. Tātad – ko tu gribi darīt?» – «Es noskriešu maratonu!» Viņš saka: «Tā arī rakstām!» (Smejas.) Un es apņēmos maratonu noskriet: ne uz laiku, bet – noskriet. 

Celi man protezēja pirms trim ar pusi gadiem. Paldies jāsaka manam kursabiedram Pēterim Studeram. Ārstu vidē jau zini, ko katrs dara – viens ir tik tehnisks, otrs tik gudrs, citam tik brīnišķīgas rokas, bet lielā mērā viss atkarīgs no tā, vai ārstam tici. Tāpēc zvanīju Pēterim.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē