16/8 – maģiskie slaiduma skaitļi? 1

Pārtrauktā badošanās ir gluži vai jaunais melnais diētu modes pasaulē. To ievēro aktrises, treneri, blogeri un, izrādās, arī ārsti. Noskaidrojam, vai 16/8  ir modes spiedziens, kas pēc sezonas tiks aizmirsts, vai tā kļūs par klasiku kā Chanel žaketīte?
Iveta Troalika
Iveta Troalika
Foto: Shutterstock

Konsultē:
Dr. med. VITA SKUJA, gastroenteroloģe un interniste Veselības centrā 4 un Capital Clinic Riga
LIENE SONDORE, uztura speciāliste

Pamatideja un – cik?

Lielākā daļa diētu un uztura plānu balstās idejā, KO ēst. Pārtrauktās jeb periodiskās badošanās (angļu valodā to sauc intermittent fasting) pamatideja drīzāk ir – KAD ēst. 24 diennakts stundas tiek sadalītas divos nogriežņos: vienā posmā ēdam, otrā – nekādu kaloriju.

Minimālais laiks, lai justu badošanās ieguvumus, ir 12 stundas.

Uzskati par nogriežņu garumiem variē: citi stāv un krīt par 18 stundu atturības fāzi un atļaujas ēst vien sešas stundas dienā. Citi apgalvo, ka tas ir pārspīlēti un pilnīgi pietiek ar 14 stundu ēšanas pauzi. Populārākais ir zelta vidusceļš – 16 stundu ēšanas pauze, kad atliek 8 stundas kaloriju uzņemšanai. No tā arī tik bieži lietotais saīsinājums – 16/8. 

Tad kurš nogriežņa garums ir labākais? Pēc zinātniskā avota, kurā apskatīti ļoti daudzi pētījumi, tiek uzskatīts, ka vislabākais variants tomēr būtu 18/6. Bet tas daudziem ir grūti ievērojams cikls. Turklāt jāņem vērā, ka mēs katrs esam individuāls un tas var būt pat nepiemēroti. Ir avoti, kas min, ka sievietēm 18 varētu būt pārāk dramatisks badošanās ilgums, lai to ievērotu regulāri.

Minimālais laiks, lai justu badošanās ieguvumus, ir 12 stundas. Un, lai organisms paspētu šos labos darbus arī sastrādāt, tam ir vajadzīgs dot mazliet laika: vismaz 2–4 stundas. Tāpēc dauzi izvēlas zelta vidusceļu – 16 stundas tukšajam logam, bet 8 – ēdiena uzņemšanai. Savukārt tiem, kam šķiet, ka neēst divas trešdaļas diennakts ir neiespējamā misija, sākumam pietiks ar 14 stundu badošanos. Pēc pāris nedēļām varēs piemest vēl stundiņu un tad jau vēl otru klāt. 

Teorētiskais pamato­jums

Skeptiķi apgalvo, ka pārtrauktā badošanās nodrošina, ka cilvēks, ja atļautajā laikā ēd prātīgi un nenašķējas, summā uzņem mazāk kaloriju, tāpēc arī notievē un kopumā uzlabo savu veselības stāvokli. Bet te ir pētījums, ko varam likt pretī. Tajā piedalījās divas grupas – vīrieši pretdiabēta (tātad ar diezgan ievērojamu lieko svaru) stadijā, abas grupas ēda vienādu daudzumu kaloriju dienā, bet vieni to drīkstēja ēst jebkurā diennakts laikā, otri ievēroja 16/8 principu. Svara zudums bija līdzīgs abām grupām, bet tie, kuri ievēroja pārtraukto badošanos, uzlaboja dažādus veselības rādītājus, kas tika pārbaudīti ar asins analīzēm. Bet ir arī jāatzīst, ka grupā, kas ēda, kad grib, dalībnieku atbirums bija mazāks. 16/8 grupā ierobežoto ēšanu neizturēja vairāk dalībnieku.

Par pārtraukto badošanos reizēm saka – tā ļauj iztukšoties mūsu zarnu traktam, sagremot barību līdz galam.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē