Ziemassvētku vecīša kaimiņi – Dutku ģimene no Somijas: Likās, ka somi ir ļoti pieklājīgi, bet neapķērīgi 

Tas tik būtu notikums, ja agrā ziemas rītā pie durvīm klauvētu sarkanā mētelī tērpts vīrs ar garu, sirmu bārdu un lūgtu aizdot kādu karoti miltu, lai piparkūku mīkla nelīp pie galda! Ir mājas, kur tā var notikt, jo īstais Ziemassvētku vecītis dzīvo turpat blakus.
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Foto: no personiskā arhīva (Marion Lefevre)

Tu taču zini, ka lielākā daļa vīru ar bārdu, kas sevi sauc par Ziemassvētku vecīšiem, ir viltvārži. Patiesībā viņš ir tikai viens – dzīvo Somijā savā rezidencē Santa Claus Village, kas atrodas Rovaniemi pilsētā Lapzemē. Tikai tur viņam var iesēsties klēpī, iečukstēt ausī vēlēšanos, kura – zvēru pie sarkana samta mēteļa! – tiešām piepildīsies. Turpat atrodas arī Ziemassvētku vecīša pasta nodaļa, no kuras sūtītajām atklātnītēm ir īpaša marka un autogrāfs. 80 kilometru no Rovaniemi ir arī zoodārzs ziemeļu noskaņā. Īsāk izsakoties, tā nav nekāda izdomāta ziemas pasaciņa – viss ir patiesība. Un patiesība ir arī tas, ka nieka desmit kilometru attālumā no Ziemassvētku vecīša rezidences dzīvo latvieši – kuplā DUTKU ģimene: mamma SINTIJA, tētis ARTŪRS un bērni PATRĪCIJA, MĀRTIŅŠ un RĒZIJA. 

Sintija: Pēdējos gados pieskaņojamies somu tradīcijai tieši Ziemassvētku vakarā iet uz kapsētu un atstāt tur degošas svecītes.

Ak, cik koši un skaļi Rovaniemi bija tajos laikos, kad par pandēmiju neviens ij nenojauta! Te bija pilns tūristu – krievi, itāļi, angļi, spāņi un, protams, arī latvieši, tāpat braukuši pat no Ķīnas un Izraēlas – visi gribēja satikt Ziemassvētku vecīti, pasēdēt ledus bārā un izbraukt ziemeļbriežu kamanās. Sintija un Artūrs savulaik arī paši bijuši iesaistīti šajā ziemas pasakas stāstā, jo strādāja tūrisma jomā. Viņi ir izrādījuši Ziemassvētku vecīša mājvietu arī daudziem savējiem no Latvijas – ziemas priekus var baudīt turpat pie Dutku mājām, jo blakām ir upe, kur ziemā izveidotas slēpošanas trases un var arī slidot.

Santa Claus Village. Foto: Shutterstock

Artūrs:  Ziemassvētku alus savulaik parādījās novembra vidū, bet tagad alus darītāji sacenšas, kurš būs pirmais, tāpēc tas parādās jau septembra vidū. 

– Kāda ir gada nogale, dzīvojot tik tuvu Ziemassvētku vecītim?

SINTIJA: Lielie bērni pie viņa ciemos vairs neprasās, bet mums ir daudz kopīgu fotogrāfiju no iepriekšējiem gadiem. Sešgadniece Rēzija gan gribētu braukt uz Santa Claus ciematiņu un ciemoties pie vecīša.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē