Trakais skrējiens pēc labākas dzīves. Kā apstāties un nebūt nelaimīgam?

Ir sajūta, ka laiks skrien aizvien ātrāk un mēs – tam līdzi. To redzam pat uz ielas, kad kārtējo reizi kāds aizšauj pāri pie luksofora sarkanās gaismas. Jāsteidzas! Tā skrienot, nepamanām, kā rudens lapas nomaina pirmais sniegs, kā izaug bērni un kas notiek ar mums pašiem. Skrienot pēc labākas dzīves, sasniegumiem un naudas, mēs paskrienam garām sev un savai dzīvei. Vai no šī ātrvilciena maz iespējams izkāpt?
Dace Rudzīte
Dace Rudzīte
Foto: Shutterstock

Konsultē 
Evita Štāla,
psiholoģe

 

To, ka mūsu ikdiena ir pārāk steidzīga, labi var pamanīt, esot atvaļinājumā citā valstī un redzot, cik nesteidzīgi un rimti dzīvo cilvēki daudzviet citur. Protams, viņiem ir cita ekonomiskā situācija, citas tradīcijas, mēs līdz galam nezinām kopējo kontekstu, kas ietekmē ikdienu, un tomēr – ne velti daudzi latvieši, kas pārcēlušies uz citām valstīm, atzīmē turienes nesteidzīgo ritmu, līdz ar to arī daudz mazāko stresa līmeni. Kāpēc mēs tā nemākam? 

«Lai arī kopš neatkarības atgūšanas pagājuši 30 gadi, joprojām esam postpadomju valsts, un tas atstāj sekas un ietekmē to, kā mēs vērtējam sevi, kā veidojam attiecības, ko mēs gribam. Šis konteksts un priekšstati par sevi un dzīvi nosaka, kādas izvēles mēs izdarām un kurā brīdī saprotam, ka tas, kā dzīvojam, nerada to prieku, kuru visu laiku gaidām. Daudziem joprojām ir tāda kā apvainošanās uz dzīvi un vēlme pierādīt, ka es taču varu dzīvot kā cilvēks, – atcerieties, tā kādreiz mēdza teikt mūsu vecāki! Un tad ir jautājums, ko tas no manis prasa. 

Daudziem pašvērtējums ir cieši saistīts ar to, cik pelna, ar kādu auto  brauc, kādi ir gadžeti.

Patiesībā mēs visu laiku gaidām laimi, kas iestāsies. Mēs skrienam, lai piedzīvotu to laimi, kas būs tad, kad, piemēram, nopelnīšu 2000 eiro. Kad nopelnām tūkstošus, paņemam līzingā jaunu mašīnu, un atkal pietrūkst, un mēs skrienam, lai nopelnītu vēl vairāk, jo vajag vairāk. Tā mēs sākam kalpot lietām un vajadzībām, aizmirstot, ka sākumā gribējām labi nopelnīt, lai labi justos. Bet galu galā nekas no tā nav iznācis. Ir pat cilvēki, kas saka – man kontā ir nauda, bet nezinu, kā to iztērēt, jo man nav laika.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē