Īstā latvju saimniece Iveta Celkarte: Man ir trausla dvēsele, es neesmu «bojeviks»

Ivetas Celkartes vārds daudziem varētu būt pazīstams no šārudens televīzijas raidījuma Īstās latvju saimnieces. Kad finālā saskaitīja punktus, zvejnieku sētas Dieniņas saimniece Iveta par uzvarētāju nekļuva, taču pat caur televizora ekrānu bija jūtams – Ivetai ir tik daudz enerģijas, ka ņem karotēm un liec kaut uz maizes.
Ilze Anna Vītola
Foto: Māris Krencbergs

Esam tik moderni, ka nezinām vairs, kas ir sieviete. Sieviete ir mājas pavards, mīlestība, siltums, kur vīrietis grib atgriezties.

Esam pieteikušies viesos piektdienas rītā. Izrādās, pavisam nelaikā – sestdienas ir tirgus dienas, kad rīdzinieki var tikt pie Bērzciema zivīm, un tas nozīmē, ka Ivetai un viņas vīram Oskaram piektdienās darbs dzen darbu. Tomēr viņa vēlīgi piekrīt tikties un uz jautājumu, kā nokļūt viņas mājās, atbild, nevis, kā ierasts, atsūtot koordinātas Google kartēs, bet skaidri un gaiši uzrakstot: «Cauri Engurei, nākamais ciems – Bērzciems. Zvejnieku sēta Dieniņas, pie mājas izkārtne – zila zivtiņa ar kājiņām. Kad būsiet klāt, zvaniet, iznākšu sagaidīt.»

Jārunā pa fiksam un skaļi

Labu gribēdami, esam atbraukuši par agru. Ir pelēks, drēgns un neomulīgs rīts. Un tomēr – skaists. Jūra ceļa vienā pusē, Ivetas māja – otrā. Saimniece mūs sagaida pilnā ekipējumā, tieši kā televīzijas raidījumā redzēts – garos brunčos un ar lakatiņu galvā. «Vai jums džinsi arī ir?» mans pirmais jautājums ir no tīras sirds un ar patiesu interesi. Esot. Nu skaidrs, nav jau te nekāds Brīvdabas muzejs. 

«Ja godīgi, tad es šito drāniņu brīžam nenoņem, arī kad brauc uz Enguri, uz bodi. Tā ir rota. Man daudzi prasījuši: kāpēc viš staigā ar to drāniņ? Mūžīg viņam i tas drāniš un mūžīg i tā širce. Un es atbildu: tas drāniš i tāpēc, ka, ja strādā ar ēdienu, tad drāniš nemaz nedrīkst nebūt! Sāc to likt piespiedu kārtā, bet pēc tam i tik ļoti pieradis, ka man tas drāniš jau pieaudz pie to galv.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē